Κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 4 εβδομάδων κινούνται τα συμβόλαια του πετρελαίου την Τετάρτη, με την αναμενόμενη επιβολή εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εισαγωγές «μαύρου χρυσού» από τη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία να ανεβάζουν σημαντικά τις τιμές του πετρελαίου.

Λίγο μετά από τις 20:00 (ώρα Ελλάδας) τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού, παράδοσης Ιουνίου, ενισχύονται 5,19% ή 5,31 δολάρια στα 107.90 δολάρια ανά βαρέλι.

Τα συμβόλαια του brent, παράδοσης Ιουλίου, ανεβαίνουν 4,75% ή 4,98 δολάρια στα 109.96 δολάρια ανά βαρέλι.

Αντίθετα, μεγάλη πτώση σημειώνει η τιμή του φυσικού αερίου, καθώς οι προμήθειες από τη Νορβηγία αυξήθηκαν μετά την ολοκλήρωση ορισμένων εργασιών εποχικής συντήρησης.

Τα συμβόλαια του ευρωπαϊκού TTF στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας χάνουν 6,78% στα 100.14 ευρώ, έχοντας πέσει έως και στα 97 ευρώ ενδοσυνεδριακά.

ΟΠΕΚ+ και αποθεματικά στις ΗΠΑ
Σημειώνεται πως αύριο, Πέμπτη, ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και οι σύμμαχοι του (ΟΠΕΚ+) συνεδριάζουν προκειμένου να εξετάσουν το εάν θα αυξήσουν την παραγωγή τους στην παγκόσμια αγορά.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Μοχάμαντ Σανούσι Μπαρκίντο, ανέφερε πως «δεν υπάρχει διαθέσιμη επιπλέον ποσότητα πετρελαίου στον κόσμο που θα μπορούσε να αναπληρώσει μια ενδεχόμενη απώλεια του ρωσικού πετρελαίου».

Εξάλλου, ο Μπαρκίντο αναφέρθηκε στην ανησυχία που προκαλούν τα μέτρα για τον περιορισμό στην Κίνα προς την παγκόσμια αγορά, λέγοντας πως «τα lockdown στην Κίνα επηρεάζουν τη ζήτηση πετρελαίου. Ακόμα, μερικοί ειδικοί αναφέρουν πως η Κίνα μπορεί να αντιμετωπίζει "σοκ" στη ζήτηση πετρελαίου παρόμοιο με αυτό των αρχών του 2020».