«Καπνός» έγιναν τα χθεσινά κέρδη που χάρισαν στην Wall Street οι αποφάσεις της Federal Reserve, με τον Dow Jones να «βυθίζεται» 1000 μονάδες, το 95% των μετοχών του S&P 500 να κινούνται στο «κόκκινο» και τον Nasdaq να καταγράφει απώλειες άνω του 4%.

Το τροφοδοτούμενο από την Fed ράλι αποδείχθηκε βραχύβιο καθώς οι ανησυχίες για τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό και την οικονομική ύφεση επέστρεψαν δυναμικά. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ξαναπήραν την ανιούσα, με το 10ετές να σκαρφαλώνει κατά περισσότερο από 12 μονάδες βάσης στο 3,037%.

Αναλυτικά, ο Dow Jones χάνει 2,98% ή 1.013 μονάδες στις 33.048 μονάδες. Ο S&P 500 καταγράφει απώλειες 3,40% ή 144 μονάδων στις 4.155 μονάδες. Μεγάλος χαμένος ο Nasdaq που υποχωρεί 4,55% ή κατά 591 μονάδες στις 12.373 μονάδες. Οι μετοχές των Alphabet, Apple, Microsoft, Meta Platforms, Tesla και Amazon.com καταγράφουν πτώση μεταξύ 4,5% και 6,5%.

Υπενθυμίζεται ότι το κλείσιμο της Τετάρτης βρήκε τον Dow Jones και τον S&P 500 με τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη από το 2020, με ώθηση από την απόφαση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια κατά μισή μονάδα.

Αναφερόμενος στη σημερινή πορεία των μετοχών, ο συνιδρυτής της Carlyle Group, David Rubenstein σχολίασε πως οι επενδυτές πρέπει να «επιστρέψουν στην πραγματικότητα» σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αγορές και η οικονομία, συμπεριλαμβανομένου του ρωσο - ουκρανικού πολέμου και του υψηλού πληθωρισμού.

Να θυμίσουμε πως χθες, πέρα από την αύξηση των επιτοκίων της Fed, οι επενδυτές αποτίμησαν και τις δηλώσεις του διοικητή της τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ. Ο Αμερικανός τραπεζίτης αφού ανέφερε πως η αύξηση των επιτοκίων θα είναι μια δύσκολη κατάσταση για επιχειρήσεις και νοικοκυριά στις ΗΠΑ, υπογράμμισε πως η Fed δεν αναμένει μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων στα επίπεδα των 75 μονάδων βάσης για τις επόμενες συνεδριάσεις της.

Μάκρο
Τη μεγαλύτερη πτώση από το 1947 κατέγραψε ο δείκτης παραγωγικότητας της εργασίας στις ΗΠΑ για το α' τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας της χώρας, εντείνοντας τις ανησυχίες για την πορεία της απασχόλησης στην αμερικανική αγορά εργασίας.

Ειδικότερα, ο σχετικός δείκτης υποχώρησε 7,5% σε ετήσιο επίπεδο ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια πτώση κατά 5,3%.