Νέες ισχυρές απώλειες καταγράφουν την Παρασκευή οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, δίνοντας συνέχεια στο sell-off της Πέμπτης, το οποίο βρήκε τον Nasdaq στο -5% και τον Dow Jones χαμηλότερα κατά 1.000 μονάδες, καθώς η ανησυχία των επενδυτών αναφορικά με την ανάπτυξη της ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη αποτυπώνεται με γλαφυρό τρόπο στο ταμπλό της συνεδρίασης.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones -μετά την χειρότερη επίδοσή του μέσα στο 2022- υποχωρεί κατά 395 μονάδες ή 1,2% και διαμορφώνεται στις 32.602 μονάδες, ενώ ο διευρυμένος S&P 500 καταγράφει απώλειες 1,3% και βρίσκεται στα επίπεδα των 4.093 μονάδων.

Την ίδια στιγμή, ο δείκτης Nasdaq- των τεχνολογικών εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης- συνεχίζει την πτωτική του πορεία που ξεκίνησε τον Απρίλιο και πλέον διαμορφώνεται στις 12.117 μονάδες, καταγράφοντας πτώση 1,65%.

Στο ταμπλό, ισχυρές πιέσεις δέχονται οι κολοσσοί του τεχνολογικού τομέα, με την Netflix να υποχωρεί κατά 2,5%, ενώ σε αρνητικό έδαφος με απώλειες άνω του 1% σημειώνουν οι τίτλοι των Microsoft και Amazon.

Απώλειες και για τις εταιρείες του ενεργειακού κλάδου, με την μετοχή της Illumina να χάνει 11%, ενώ ο τίτλος της Enphase Energy υποχωρεί κατά σχεδόν 5%.

Τέλος, «βουτιά» άνω του 22% καταγράφει η μετοχή της Under Armour, καθώς η εταιρεία αθλητικών ειδών «έχασε» κατά πολύ τις προβλέψεις των αναλυτών για τις επιδόσεις της στο α' τρίμηνο, ενώ απώλειες 12% και 3% καταγράφουν αντίστοιχα οι μετοχές των DoorDash και Block, μετά τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων τους για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Μάκρο
Αύξηση άνω του αναμενόμενου σημείωσαν τον Απρίλιο οι μισθοδοσίες στις ΗΠΑ, σε μια αυξανόμενα «σφιχτή» αγορά εργασίας και παρά την άνοδο του πληθωρισμού και την επιβράδυνση της ανάπτυξης, ανακοίνωσε η υπηρεσία των εργασιακών στατιστικών την Παρασκευή.

Οι μισθοδοσίες, πλην των αγροτικών εργασιών, αυξήθηκαν κατά 428.000 σε μηνιαία βάση, λίγο πάνω από την εκτίμηση του Dow Jones για άνοδο 400.000. Το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 3,6%, λίγο υψηλότερα από την εκτίμηση για 3,5%.