Άνοδο σημείωναν σήμερα οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό τις ΗΠΑ που μετρίασαν τις ανησυχίες για ταχύτερη νομισματική σύσφιξη από τη Fed και οδήγησαν το δολάριο στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας εβδομάδας.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI, που παρακολουθεί μετοχές σε 47 χώρες, σημείωσε νωρίτερα άνοδο κατά σχεδόν 0,4% και αναμένεται να καταγράψει την ισχυρότερη εβδομαδιαία επίδοσή του από τις 9 Μαρτίου. Το δολάριο υποχώρησε κατά 0,2% έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, εξαλείφοντας τα κέρδη αυτής της εβδομάδας.

Οι τιμές του πετρελαίου παρέμεναν κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριάμισι ετών λόγω της προοπτικής για επιβολή νέων κυρώσεων από τις ΗΠΑ στο Ιράν. Το αμερικανικό αργό ενισχύθηκε νωρίτερα κατά 0,2% στα 71,46 δολάρια με το μπρεντ να υποχωρεί κατά 0,1% στα 77,41 δολάρια το βαρέλι.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600, παρόλο που νωρίτερα ήταν αμετάβλητος, οδεύει προς την έβδομη συνεχή εβδομάδα κερδών – το μεγαλύτερο σερί ανόδου από τον Μάρτιο του 2015. Ο γερμανικός DAX και ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψαν νωρίτερα πτώση κατά 0,3% και 0,1% αντίστοιχα.

Οι ασιατικές αγορές αντέδρασαν θετικά στην περαιτέρω αποκλιμάκωση των εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη στις 12 Ιουνίου για να συζητήσουν το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της Πιονγκγιάνγκ.

Ο δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 0,7% σε υψηλό σχεδόν τριών εβδομάδων, ενώ ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 1,2%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ