Τέσσερις δεκαετίες μετά την έναρξη των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, η Κίνα εξακολουθεί να προσελκύει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, ενώ από την άλλη μεριά, τα κινεζικά οικονομικά κεφάλαια, αποτελούν ουσιαστική πηγή επενδύσεων στο εξωτερικό, σημειώνει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Οι κινήσεις οικονομικών μεταρρυθμίσεων που υλοποιούνται από το Πεκίνο στην κινεζική οικονομία, αναμένεται ότι θα διατηρήσουν την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, ως μία κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Κεντρικές διαστάσεις της προσπάθειας αυτής, το ελεύθερο εμπόριο, αλλά και η δημιουργία νέων αναπτυξιακών δυνατοτήτων, εντός μιας παγκοσμιοποιημένης οικονομικής πραγματικότητας, σύμφωνα με την κινεζική ηγεσία.

Παράλληλα, το Πεκίνο υλοποιεί την παγκόσμια οικονομική και εμπορική πρωτοβουλία “Μία Ζώνη Ένας Δρόμος,” με στόχο την προώθηση της επιχειρηματικής, εμπορικής και οικονομικής καινοτομίας, από την Ασία μέχρι την Αφρική και από την Αφρική, μέχρι την Ευρώπη.

Καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία θα έχει ένας εμπορικός πόλεμος Κίνας - ΗΠΑ

Οι συνέπειες ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ θα ήταν καταστροφικές για την παγκόσμια οικονομία. Από την άλλη μεριά, απαιτούνται εποικοδομητικές προσεγγίσεις για την επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν στις διμερείς εμπορικές σχέσεις, σύμφωνα με κοινή αναφορά μιας κινεζικής και μιας αμερικανικής δεξαμενής σκέψης.

Η εφαρμογή πρακτικών εμπορικού προστατευτισμού από τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες, θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τους εργαζόμενους στις δύο χώρες, ενώ οι συνέπειες αυτές, θα επηρεάσουν αρνητικά το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ίδιας αναφοράς.

Την αναφορά αυτή, συνέταξαν οι δεξαμενές σκέψης China Finance 40 Forum και Peterson Institute for International Economics -PIIE).

Το οικονομικό κόστος ενός εμπορικού πολέμου θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερο, από την σημερινή οικονομική αποτίμηση των αιτιών που προκαλούν την εμπορική διαμάχη μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ.

Από την εφαρμογή των μέτρων εμπορικού προστατευτισμού θα πληγούν τόσο οι παραγωγοί στην πρωτογενή αλυσίδα παραγωγής προϊόντων, όσο και οι εμπορικές αλυσίδες που έχουν παγκόσμια δραστηριότητα. Οι οικονομικές συνέπειες θα είναι μεγαλύτερες για τους Αμερικανούς καταναλωτές, σε σύγκριση με το αρχικό οικονομικό κόστος που θα υποστεί η κινεζική αγορά, επισημαίνει η ίδια αναφορά.