O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poors δεν υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας διατηρώντας την αξιολόγηση στο BBΒ, αλλά μετέβαλε την πρόβλεψη για την οικονομική προοπτική της χώρας από «σταθερή» σε «αρνητική». Οι αντιδράσεις από Ματέο Σαλβίνι, Λουίτζι Ντι Μάιο, Τζουζέπε Κόντε.

Όπως γράφει η Repubblica, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι το δημόσιο έλλειμμα της Ιταλίας για το 2019 δεν θα ανέλθει στο προβλεπόμενο 2,4% του ΑΕΠ αλλά στο 2,7% του ΑΕΠ.

Πώς δικαιολογεί ο S&P την αρνητική αξιολόγηση της προοπτικής της ιταλικής οικονομίας

Ο οίκος Standard & Poor's συνδέει την αρνητική του αξιολόγηση σε ό,τι αφορά στην προοπτική της ιταλικής δημόσιας οικονομίας με την εξής ανάλυση:

«Τα δημοσιονομικά μετρά της κυβέρνησης κινδυνεύουν να αποδυναμώσουν την ανάπτυξη της χώρας. Τα μέτρα αυτά αποτελούν μια αλλαγή πορείας σε σχέση με την ενίσχυση της δημοσιονομικής πολιτικής του παρελθόντος, αλλά και μερική οπισθοχώρηση σε σχέση με την προηγούμενη μεταρρύθμιση των συντάξεων».

Ο οίκος αξιολόγησης εκφράζει την ανησυχία ότι το έλλειμμα μπορεί να ζημιώσει τον ιδιωτικό τομέα, ενώ θεωρεί «αισιόδοξες» τις προβλέψεις ανάπτυξης της οικονομίας που επεξεργάστηκε η ιταλική κυβέρνηση.

Ο S&P, τέλος, εκτιμά ότι «η οικονομική και φορολογική πολιτική της ιταλικής κυβέρνησης μείωσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, όπως αποδεικνύει η αύξηση των επιτοκίων των ιταλικών ομολόγων και η δυσκολία των τραπεζών να έχουν πρόσβαση στην αγορά των κεφαλαίων».

Σαλβίνι: Το έργο αυτό το έχουμε ξαναδεί

«Το έργο αυτό το έχουμε ξαναδεί. Οι οίκοι αξιολόγησης δεν πήραν είδηση την διεθνή κρίση; Στην Ιταλία δεν θα τιναχτούν στον αέρα, ούτε οι τράπεζες ούτε οι επιχειρήσεις», τόνισε ο Σαλβίνι.

Λουίτζι Ντι Μάιο: Προχωράμε! Η αλλαγή έρχεται

Ο δε αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο υπογράμμισε μέσω Twitter:

«Οι οίκοι αξιολόγησης δεν μετρούν την ευημερία των πολιτών μιας χώρας, αλλά όποιος περίμενε τον Standard& Poor's για να συνεχίσει να πηγαίνει κόντρα στην κυβέρνηση, πρέπει να απογοητεύτηκε. Το αξιόχρεο της ιταλικής οικονομίας έμεινε αμετάβλητο. Προχωράμε! Η αλλαγή έρχεται».

Τζουζέπε Κόντε: Έχουμε εμπιστοσύνη στις αγορές

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, τέλος, σε γραπτή του δήλωση, τονίζει ότι «η κρίση του οίκου Standard & Poor's είναι ορθή, υπό το φως της οικονομικής ευρωστίας της Ιταλίας», ενώ σε ότι αφορά την μεταβολή της οικονομικής προοπτικής από σταθερή σε αρνητική προσθέτει πως η κυβέρνησή του «έχει εμπιστοσύνη ότι οι αγορές και οι διεθνείς θεσμοί θα κατανοήσουν την χρησιμότητα των μέτρων που περιέχει ο προϋπολογισμός».