Τα μέτρα, που έλαβαν αυτή την εβδομάδα οι Τούρκοι αξιωματούχοι για τη στήριξη της δοκιμαζόμενης λίρας, θα μπορούσαν να είναι το πρώτο βήμα για την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls), εκτιμά η Capital Economics. Προειδοποιεί δε πως πιθανότατα μία τέτοια κίνηση δεν θα ήταν αποτελεσματική.

Η τουρκική τραπεζική αρχή απαίτησε από τις τράπεζες να περιμένουν μία ημέρα πριν προχωρήσουν στον διακανονισμό συναλλαγών ξένου νομίσματος αξίας άνω των 100.000 δολαρίων, σε μία προσπάθεια να αποκλικαμώσει τις πιέσεις στο τουρκικό νόμισμα. Πιθανότατα αυτό θα σημάνει τελικά απόφαση για capital controls αναφέρουν οι αναλυτές της CE, αλλά υπογραμμίζουν ότι τα στοιχεία από χώρες, που ακολούθησαν την τακτική αυτή, αποκαλύπτουν ότι οι περιορισμοί τείνουν να λειτουργούν όταν το κράτος έχει ισχυρό έλεγχο επί του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Σε διαφορετική περίπτωση έχουμε εκροές κεφαλαίων στο εξωτερικό. 

«Στην περίπτωση της Τουρκίας δεν είναι ξεκάθαρο, εάν οι αξιωματούχοι έχουν την απαιτούμενη εμπειρία ή τις υποδομές για να αποτρέψουν τέτοιου είδους εκροές» σχολιάζουν, ενώ προσθέτουν ότι τα capital controls θα μπορούσαν να αποθαρρύνουν έτι περαιτέρω τους ξένους επενδυτές, που ήδη είναι άκρως επιφυλακτικοί απέναντι στο τουρκικό ενεργητικό. 

Πηγή: naftemporiki.gr