Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι ενέκρινε την παράταση του ιταλικού σχεδίου κρατικών εγγυήσεων, για να βοηθηθούν οι τράπεζες να πουλήσουν τα «κόκκινα» δάνειά τους, έως τον Μάιο του 2021.

Με βάση το σχέδιο «GACS», οι ιταλικές τράπεζες μπορούν να ωφεληθούν από κρατική εγγύηση για το λιγότερο ριψοκίνδυνο κομμάτι των πωλήσεων τιτλοποιημένων κόκκινων δανείων. Το σχέδιο ξεκίνησε αρχικά το 2016 και ανανεώθηκε τελευταία φορά το 2018.

Η ευρωσκεπτικιστική κυβέρνηση της Ιταλίας υιοθέτησε ένα νέο σχέδιο GACS τον Μάρτιο, αλλά χρειαζόταν το πράσινο φως της ΕΕ για να εφαρμοστεί. Σήμερα, μία ημέρα μετά τις ευρωεκλογές, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι η αξιολόγησή της για το σχέδιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτό είναι συμβατό με τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ.

Το σχέδιο έχει βοηθήσει τις ιταλικές τράπεζες να μειώσουν τον όγκο των κόκκινων δανείων που σωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, τα οποία περιόρισαν τη δυνατότητά τους να χορηγούν δάνεια στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Η Κομισιόν εκτίμησε ότι το σχέδιο επέτρεψε στις τράπεζες να πουλήσουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 51 δισ. ευρώ από τον Φεβρουάριο του 2016 έως τον Νοέμβριο του 2018.

Με το νέο σχέδιο εγγυήσεων CACS, η Ιταλία έκανε αυστηρότερους τους κανόνες για να αυξήσει την προστασία των επενδυτών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι το νέο σχέδιο προβλέπει επαρκή αποζημίωση για τις κρατικές εγγυήσεις στους τίτλους χαμηλότερου κινδύνου, καθιστώντας το συμβατό με τους κανόνες για την κρατική βοήθεια που αποσκοπούν στην αποφυγή αθέμιτων επιδοτήσεων.