Οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης αυξήθηκαν σήμερα από τα χαμηλά επίπεδα -ρεκόρ, καθώς επικράτησαν ηπιότεροι τόνοι στις παγκόσμιες αγορές και το επίκεντρο της προσοχής στράφηκε στη δημοσιονομική στήριξη στη Γερμανία.

Η Γερμανία έχει τη δημοσιονομική ισχύ να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε μελλοντική οικονομική κρίση «με πλήρη δύναμη», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, την Κυριακή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Βερολίνο μπορεί να προχωρήσει σε πρόσθετες δαπάνες έως 50 δισ. ευρώ. Η δήλωση αυτή ήρθε σε συνέχεια δημοσιεύματος την Παρασκευή ότι η Γερμανία ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τον κανόνα του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού και να αναλάβει νέο χρέος για να αντιδράσει σε μία ενδεχόμενη ύφεση.

Η ενίσχυση του κλίματος στις αγορές μετοχών και ένα δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την έκδοση 50ετών ή 100ετών ομολόγων, προσέφεραν επίσης ευκαιρία στους επενδυτές ομολόγων να πάρουν τα κέρδη που είχαν από τις πρόσφατες μεγάλες αυξήσεις των τιμών, δήλωσαν αναλυτές.

Οι αποδόσεις των 30ετών ομολόγων σημείωναν σε όλη την Ευρωζώνη μία αύξηση 9-10 μονάδων βάσης σήμερα. Η απόδοση των γερμανικών 30ετών τίτλων, που αυξήθηκε στο -0,11%, ήταν σε τροχιά για να καταγράψει τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από το 2017, ενώ η απόδοση των γερμανικών 10ετών τίτλων σημείωνε άνοδο 4 μονάδων βάσης στο -0,63%, υψηλότερα από το χαμηλό επίπεδο-ρεκόρ (-0,73%) που καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα.

Η απόδοση των ιταλικών 10ετών ομολόγων σημείωνε άνοδο 10 μονάδων βάσης σήμερα, καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας, Τζουζέπε Κόντε, ετοιμάζεται να μιλήσει στη Γερουσία την Τρίτη για την κυβερνητική κρίση. Το αντισυστημικό κόμμα των Πέντε Αστέρων δήλωσε την Κυριακή ότι ο Ματέο Σαλβίνι, ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκα, δεν είναι πλέον αξιόπιστος εταίρος, κλείνοντας προφανώς την πόρτα σε κάθε ενδεχόμενο αναβίωσης του κυβερνώντος συνασπισμού. Η Λέγκα έχει υποβάλει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, αλλά το κίνημα των Πέντε Αστέρων και το Δημοκρατικό Κόμμα αρνήθηκαν να τη συζητήσουν, ενώ συζητούν για τον σχηματισμό μίας δικής τους κυβέρνησης συνασπισμού.