Η τουρκική λίρα υποχώρησε περισσότερο από 1% έναντι του δολαρίου σήμερα, έχοντας κάνει για λίγο βουτιά στη διάρκεια της νύχτας στο επίπεδο των 6,47 λιρών ανά δολάριο, την οποία παρατηρητές της αγοράς περιέγραψαν ως «στιγμιαίο κραχ», καθώς Ιάπωνες επενδυτές μείωναν τα στοιχεία ενεργητικού τους με ρίσκο λόγω των ανησυχιών για τον εμπορικό πόλεμο Κίνας - ΗΠΑ.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφωνόταν στις 5,8160 λίρες ανά δολάριo στις 9.28 (ώρα Ελλάδας) έναντι 5,7540 την Παρασκευή. Μετά την απώλεια σχεδόν του 30% της αξίας της πέρυσι, η λίρα έχει υποχωρήσει 9% φέτος.

Ο σινο - αμερικανικός εμπορικός πόλεμος, ο οποίος εντάθηκε τις τελευταίες ημέρες, «σημαίνει ότι οι συναλλαγματικές ισοτιμίες των νομισμάτων αναδυόμενων αγορών θα συνεχίσουν να εξασθενούν το προσεχές διάστημα. Αν δεν εκτονωθούν οι εμπορικές εντάσεις, θα παραμείνει μία αγορά, όπου θα πωλούνται τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών και θα αγοράζονται δολάρια σε κάθε πτώση», ανέφεραν αναλυτές της Societe Generale σε σημείωμά τους.

Την Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή πρόσθετων δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 550 δισ. δολαρίων, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση από την Κίνα ανταποδοτικών δασμών σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 75 δισ. δολαρίων. Οι τελευταίες εντάσεις, που βύθισαν τις ασιατικές μετοχές σήμερα, κλόνισαν την εμπιστοσύνη στην παγκόσμια οικονομία και ώθησαν τους επενδυτές στα ασφαλή καταφύγια των κρατικών ομολόγων και του χρυσού, πλήττοντας τις αναδυόμενες αγορές, όπως την Τουρκία.

Η σύντομη βουτιά της ισοτιμίας της λίρας έναντι του γεν στη ρηχή διαπραγμάτευση στη διάρκεια της νύχτας υπενθύμισε ένα άλλο «στιγμιαίο κραχ» στις 3 Ιανουαρίου, όταν το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε σε αντίστοιχο επίπεδο λόγω των μαζικών πωλήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο και της αποφυγής του κινδύνου που προκάλεσαν ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Έχοντας καταγράψει κέρδη τους τελευταίους μήνες, η λίρα βρίσκεται το τελευταίο διάστημα και πάλι υπό πίεση, λόγω ανησυχιών για μία πιθανή ταχεία αύξηση των δανείων μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να μειώσει τα όρια των υποχρεωτικών διαθεσίμων και να ενισχύσει τις αποδόσεις των τραπεζών που αυξάνουν περισσότερο από 10% τα δάνειά τους. Η τουρκική κυβέρνηση επιδιώκει να ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα μετά την είσοδο της οικονομίας σε ύφεση πέρυσι. Η λίρα επλήγη, επίσης, μετά την ανακοίνωση από την Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα ότι σκοτώθηκαν τρεις πολίτες στη Βορειοδυτική Συρία από αεροπορική επίθεση σε τουρκικό στρατιωτικό κομβόι, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες για τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στην περιοχή.