Τα χαμηλά επιτόκια ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να αναλαμβάνουν χρέος σε τέτοια επίπεδα που δημιουργείται ο κίνδυνος μιας ωρολογιακής βόμβας 19 τρισεκ. δολαρίων στην περίπτωση μιας ακόμα παγκόσμιας ύφεσης, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian.

Στην εξαμηνιαία του έκθεση για την κατάσταση στις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές, το ΔΝΤ ανέφερε ότι σχεδόν το 40% του εταιρικού χρέους σε οκτώ μεγάλες χώρες --ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία-- θα είναι αδύνατον να εξυπηρετηθεί εάν υπάρχει επιβράδυνση έστω και κατά το ήμισυ σοβαρή σε σχέση με αυτή πριν από μια δεκαετία, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Το ΔΝΤ σημείωσε ότι τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που παρείχαν κεντρικές τράπεζες σε ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες είχαν την παρενέργεια να ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να δανείζονται περισσότερο, παρόλο που πολλές θα δυσκολευθούν να αποπληρώσουν τα δάνεια αυτά.

Αξιωματούχοι στο ΔΝΤ φοβούνται ότι η συσσώρευση του χρέους καθιστά το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα ιδιαίτερα ευάλωτο και καλούν τα κράτη-μέλη να μην επαναλάβουν το λάθος των αρχών της δεκαετίας του 2000, όταν είχαν αγνοηθεί τα προειδοποιητικά σημάδια για πιθανή κρίση.

Οι Τομπάιας Άντριαν και Φάμπιο Ναταλούτσι, δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΔΝΤ, υπεύθυνοι για την έκθεση για Παγκόσμια Χρηματοοικονομική Σταθερότητα (Global Financial Stability Report, GFSR), δήλωσαν: «Μια απότομη, ξαφνική σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών θα μπορούσε να αποκαλύψει αυτά τα τρωτά σημεία και να ασκήσει πιέσεις στις αποτιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων».