Η προοπτική χαμηλών επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σε συνδυασμό με τα πρόσθετα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης, θα προσφέρουν στήριγμα στη δυναμική χρέους των χωρών της Δυτικής Ευρώπης, σημειώνει η Fitch Ratings σε έκθεσή της. Παράλληλα όμως, χαλαρώνουν την πίεση προς τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για τη μείωση των επιπέδων χρέους και να εφαρμόσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, προειδοποιεί ο οίκος.

Ταυτόχρονα, οι ασθενέστεροι ρυθμοί ανάπτυξης και οι πιέσεις για αύξηση των δημοσίων δαπανών σε τομείς όπως παιδεία και υγεία και στήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων καθιστούν πιο δύσκολη τη μείωση του χρέους, ειδικά για τις υπερχρεωμένες χώρες. Οι αντιλήψεις περί εισοδηματικής ανισότητας και ευρύτερης οικονομικής αδικίας θα συνεχισθούν και το 2020, σημειώνει η Fitch στην έκθεσή της, διαμορφώνοντας την πολιτική ατζέντα.

Όπως υπογραμμίζει ο οίκος, οι τάσεις στο λόγο χρέους ως προς το ΑΕΠ αποτελούν το σημαντικότερο παράγοντα για την αξιολόγηση των χωρών της περιοχής. Οι θετικές προοπτικές για Πορτογαλία(αξιολόγηση ΒΒΒ) και Κύπρο(ΒΒΒ-) αντικατοπτρίζουν συνετή στάση στη δημοσιονομική πολιτική, σταθερή οικονομική ανάκαμψη και σταθερή καθοδική πορεία του κρατικού χρέους. Αντιστοίχως, η αρνητική προοπτική για την Ιταλία αντανακλά τα πολύ υψηλά επίπεδα κρατικού χρέους και τους πολύ χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, σε συνδυασμό με την περίπλοκη πολιτική δυναμική και το συνεπαγόμενο ρίσκο στις δημοσιονομικές προβλέψεις.