Οι επιχειρήσεις του οργανωμένου εγκλήματος έχουν πληγεί από την οικονομική ύφεση της πανδημίας όπως ακριβώς και οι νόμιμες. Η ιταλική μαφία, όμως, έχει ήδη προνοήσει για να εξασφαλίσει κέρδη.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ιταλίας, ο αριθμός των ύποπτων χρηματοπιστωτικών αλλαγών σημείωσε αύξηση 7% πέρυσι φτάνοντας τις 113.000. Η εξέλιξη κινεί υποψίες στον Μαουρίτζιο Βαλόνε, επικεφαλής της Αρχής Ερευνών κατά του οργανωμένου εγκλήματος που συγκεντρώνει τους σημαντικότερους ερευνητές των κυριότερων αστυνομικών οργάνων της Ιταλίας.

Σύμφωνα με τον Βαλόνε, από την αρχή της πανδημίας και την πρώτη περίοδο αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας ανά τον κόσμο, μέλη της μαφίας άρχισαν να διεισδύουν σε ευρωπαϊκές εταιρείες που αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα. Στόχος τους είναι να διεκδικήσουν μερίδιο από το Ταμείο Ανάκαμψης και το 1,8 τρισ. ευρώ των κεφαλαίων του όταν αυτά θα αρχίσουν να εκταμιεύονται μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και να χορηγούνται σε χειμαζόμενες ιταλικές επιχειρήσεις.

Οπως αναφέρει ο Βαλόνε, εγκληματικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των γνωστών παραφυάδων της ιταλικής μαφίας Ντραγκέτα στη νότια Καλαβρία και Κόζα Νόστρα στη Σικελία, έχουν προσπαθήσει να διεισδύσουν σε νόμιμες επιχειρήσεις των περιοχών αυτών που θα είναι από τις πρώτες που θα στηριχθούν από τα κεφάλαια της Ε.Ε., όπως και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του περιβάλλοντος και της ψηφιακής τεχνολογίας.

Μιλώντας στο Bloomberg από το γραφείο του στη Ρώμη, ο Βαλόνε τόνισε πως «η μαφία έχει επιλέξει τις επιχειρήσεις που πληρούν τους όρους για να ενισχυθούν από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, ιδιαιτέρως όσες δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας και των υποδομών όπου πρόκειται να δαπανηθούν πάρα πολλά χρήματα». Καλώντας σε εγρήγορση κάθε ενδιαφερόμενη αρχή, ο Ιταλός ερευνητής υπογράμμισε πως η μαφία «θα προσπαθήσει να πάρει τα πάντα, για αυτό και πρέπει να διασφαλίσουμε πως δεν θα αρπάξουν ούτε ένα ευρώ».

Η σοβαρότητα του ζητήματος έγκειται στο ότι η Ιταλία θα είναι πράγματι πρωταρχικός στόχος του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς είναι η χώρα που αναμένεται να λάβει το μεγαλύτερο μερίδιο από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η νέα κυβέρνηση που ανέλαβε προσφάτως με πρωθυπουργό τον Μάριο Ντράγκι εκπονεί σχέδιο δαπανών για το πώς θα διαθέσει η Ιταλία τα 209 δισ. ευρώ που δικαιούται από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ η γειτονική χώρα προσπαθεί να βγει από τη χειρότερη ύφεση που έχει γνωρίσει μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Βαλόνε, οι ιταλικές επιχειρήσεις ενδέχεται να προσφέρονται ως εύκολη λεία για τη μαφία, καθώς το πρόγραμμα δανείων που προσέφερε η κυβέρνηση με εγγυήσεις του κράτους ήταν υπερβολικά περίπλοκο αλλά και περιορισμένο και κατά συνέπεια δεν ήταν αποτελεσματικό. Ως εκ τούτου, δεν έχουν επωφεληθεί από τη στήριξη του ιταλικού κράτους όσες επιχειρήσεις έχουν χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα.

Οι οργανώσεις της μαφίας έχουν σπεύσει να αδράξουν την ευκαιρία που τους προσέφεραν τα lockdowns είτε σε τοπικό είτε σε εθνικό επίπεδο και προσέγγισαν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις προσφέροντάς τους ρευστότητα όταν η οικονομία της γειτονικής χώρας συρρικνωνόταν κατά 8,9% το περασμένο έτος.

Οι οργανώσεις της μαφίας έχουν πάγια τακτική να αποκτούν επιρροή επί μιας επιχείρησης και να σφετερίζονται τα κεφάλαιά της χρηματοδοτώντας την σε στιγμές μεγάλης δυσκολίας ή να την εκμεταλλεύονται μέσω κάποιου κρυφού εταίρου και συνεργάτη τους. 

Από την πλευρά του, το Ευρωπαϊκό Γραφείο κατά της Απάτης, το OLAF, θα εξετάζει διεξοδικά όλα τα εθνικά σχέδια για την αξιοποίηση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης για να διασφαλίσει πως πληρούν τις προϋποθέσεις κατά της απάτης και της διαφθοράς. Κατά την εκπρόσωπό του, πρόκειται να πραγματοποιήσει ελέγχους και στο μέλλον όταν τα σχετικά σχέδια θα βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησής τους. Θα συνεργαστεί, άλλωστε, με τις εθνικές αρχές όπως και με διεθνείς υπηρεσίες δίωξης του οργανωμένου εγκλήματος όπως η Europol. Ο Βαλόνε θέλει αυστηρότερους ελέγχους κατά της μαφίας στα δημόσια έργα. Σύμφωνα με το ισχύον σύστημα, οι αστυνομικές δυνάμεις αξιολογούν τον νικητή ενός διαγωνισμού προτού αρχίσει το δημόσιο έργο. Κατά την πρόταση του Βαλόνε, που σχεδιάζει να υποβάλει στο υπουργείο Εσωτερικών μέσα στον Μάρτιο, οι υπεύθυνοι των ερευνών κατά της μαφίας θα παρακολουθούν αυτομάτως τις μεταβιβάσεις χρημάτων, όπως και τους υπεργολάβους και τους προμηθευτές στη διάρκεια κατασκευής ενός δημοσίου έργου. Δεν εξαντλεί, πάντως, στο Ταμείο Ανάκαμψης το αίτημά του για παρακολούθηση και σχολαστικούς ελέγχους, αλλά τονίζει πως «η διαδικασία αυτή πρέπει να επεκταθεί σε όλες τις συμβάσεις δημοσίων έργων». Σημειωτέον ότι μέχρι το τέλος του 2019, η Ιταλία είχε απορροφήσει μόνον το 30,7% των ευρωπαϊκών κονδυλίων που είχε στη διάθεσή της, όταν η Φινλανδία είχε αξιοποιήσει το 66,2%, ενώ ο μέσος όρος μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε. ήταν 39,6%.

Πηγή: kathimerini.gr