Ικανοποιημένη από την παγκόσμια εικόνα της οικονομίας δήλωσε η  Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ωστόσο εξέφρασε την ανησυχία της για τους κινδύνους από πιθανές γεωπολιτικές εξελίξεις, ενώ παράλληλα επέκρινε την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης για περικοπές φόρων ύψους 1,3 δισ. δολαρίων.

 Μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στην 54η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, η επικεφαλής του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι 120 από τις 189 χώρες-μέλη του ΔΝΤ βρίσκονται σε φάση οικονομικής ανάπτυξης, έδωσε έμφαση ωστόσο και στον κίνδυνο εκτροχιασμού της θετικής πορείας εξαιτίας γεωπολιτικών εξελίξεων. "Υπάρχουν προβλήματα σε πολλά σημεία του πλανήτη", τόνισε η Λαγκάρντ, δίνοντας ως παραδείγματα τη Μέση Ανατολή, την κορεατική χερσόνησο, αλλά και τις κυβερνοαπειλές.

Αναφερόμενη στις περικοπές φόρων που αποφάσισε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, η Λαγκάρντ, σε μια σπάνια δημόσια αντιπαράθεση με την Ουάσιγκτον, σημείωσε ότι "το δημόσιο χρήμα είναι απαραίτητο" και προειδοποίησε ότι "το πιθανότερο είναι να οδηγήσει σε αυξημένη κατανάλωση και πληθωρισμό''. Ωστόσο , εξέφρασε την ελπίδα ότι θα οδηγήσει και σε καταβολή υψηλότερων μισθών.

Σύμφωνα με τη Λαγκάρντ, η  μείωση φόρων δημιουργεί το ενδεχόμενο να ξεκινήσει ένας ανταγωνισμός προς τα κάτω, με άλλες χώρες να επιλέγουν αντίστοιχες πολιτικές και τελικά να απειλούνται οι δημόσιες επενδύσεις σε τομείς όπως η παιδεία, η άμυνα και η υγεία. "Το δημόσιο χρήμα είναι απαραίτητο. Ο ανταγωνισμός προς τα κάτω δεν ενισχύει αυτές τις επενδύσεις και δεν βοηθάει το εργατικό δυναμικό και τις κοινωνίες να προετοιμαστούν για την νέα οικονομία του αύριο" είπε.