Η Morgan Stanley προειδοποιεί πως η βίαιη διόρθωση που είχαν οι αγορές την προηγούμενη εβδομάδα, δεν ήταν παρά το ορεκτικό μιας σειράς γεγονότων που αναμένεται να αναταράξουν την αμερικάνικη χρηματιστηριακή αγορά.

Σύμφωνα με την Morgan Stanley, το έναυσμα για την επόμενη αναταραχή θα είναι τα επιτόκια, τα οποία θα οδηγήσουν τις μετοχές να αντιμετωπίσουν την αγορά εξαρτώμενες από την αύξηση των κερδών παρά την επέκταση των αποτιμήσεων. Όπως επισημαίνει η Morgan Stanley, η αμερικανική αγορά την προηγούμενη εβδομάδα πήρε απλά μια γεύση από τις πιθανές ζημιές που προκάλεσαν οι υψηλότερες αποδόσεις ολολόγων νωρίτερα μέσα στο έτος.

"Αυτό ήταν το ορεκτικό, όχι το κύριο πιάτο", τονίζει η αμερικάνικη τράπεζα περιγράφοντας την πρόσφατη βίαιη διόρθωση στις αγορές. Αν και οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων αποδείχθηκαν δύσκολες για τους επενδυτές μετοχών, ο βασικός δείκτης των προσαρμοσμένων στον πληθωρισμό αποδόσεων δεν ξεπέρασε το εύρος των τελευταίων πέντε ετών.

Αρκετοί αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι ο ταχύτερος πληθωρισμός θα μπορούσε να χτυπήσει τις μετοχές, και θεωρητικά οι υψηλότερες τιμές θα έχουν ουδέτερο αντίκτυπο αν στην πορεία αυξηθεί η κερδοφορία. Οι υψηλότερες πραγματικές αποδόσεις, από την άλλη πλευρά, σημαίνουν υψηλότερο discount στην αξία των μελλοντικών κερδών. Εάν ξεπεράσουν το εύρος των τελευταίων πέντε ετών, καθώς οι επενδυτές βλέπουν μεγαλύτερη ομαλοποίηση της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει ακόμα πιο έντονα αρνητικά τις μετοχές, σύμφωνα με τη Morgan Stanley.

Πηγή: emea.gr/