Η χειρότερη συνεδρίαση για τη στερλίνα εδώ και έναν χρόνο φέρνει τους αναλυτές να συγκρίνουν για άλλη μια φορά τις περιστροφές με νομίσματα όπως το μεξικάνικο πέσο ή το ραντ Νότιας Αφρικής και όχι το δολάριο ή το ευρώ.

Οι παραλληλισμοί της αναπτυσσόμενης αγοράς εντοπίστηκαν για πρώτη φορά εν μέσω της στρεβλής εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιστρέφουν αφού η πιθανότητα πρώιμων αυξήσεων των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας απέτυχε να σταματήσει την πορεία της λίρας αυτή την εβδομάδα.

«Η δράση για τις τιμές αρχίζει να μοιάζει με εκείνη ενός νομίσματος των αναδυόμενων αγορών», δήλωσε ο Άνταμ Κόουλ, επικεφαλής στρατηγικός νομισμάτων της RBC Europe. «Πιθανότατα είναι πολύ νωρίς για να συμπεράνουμε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια σημαντική απομείωση των περιουσιακών στοιχείων του Ηνωμένου Βασιλείου, αν και η τάση πρέπει να παρακολουθείται».

Η αστάθεια της λίρας Αγγλίας μέσα από χρόνια διαπραγματεύσεων για το Brexit είχε συχνά περισσότερα κοινά με τις χώρες που εξαρτώνται από τα βασικά προϊόντα που παλεύουν με την ενδημική διαφθορά και τους αδύναμους θεσμούς, από ό, τι η ρευστή κατηγορία νομισμάτων της ομάδας των 10 στην οποία ανήκει. Πέρυσι, η Bank of America (BofA) χαρακτήρισε τις κινήσεις της λίρας «νευρωτικές» και είπε ότι συσχετίζονται περισσότερο με τα αναπτυσσόμενα εθνικά νομίσματα.

Διακυβεύεται η αξιοπιστία της Τράπεζας της Αγγλίας

Αυτή τη φορά διακυβεύεται η αξιοπιστία της BOE (Bank of England, Τράπεζα Αγγλίας) τόσο στην καταπολέμηση του πληθωρισμού όσο και στο να διασφαλιστεί ότι η οικονομική ανάκαμψη δεν θα βρεθεί εκτός τροχιάς. Ακόμα και οι πρώην ταύροι ανησυχούν, με τους στρατηγούς της Nomura να δηλώνουν την Τετάρτη ότι έκλεισαν μια μακρά θέση έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

«Οποιαδήποτε στήριξη από τη στερλίνα από μια αυστηρότερη νομισματική πολιτική αντισταθμίζεται περισσότερο από τις ανησυχίες ότι μια προηγούμενη σύσφιξη της πολιτι΄κης θα επιδεινώσει τον επιβραδυντικό ρυθμό της οικονομικής ανάκαμψης», δήλωσε ο Στιούαρτ Κόουλ, επικεφαλής στην Equiti Capital. Θα μπορούσαν να υπάρξουν «αρνητικές συνέπειες» εάν η κεντρική τράπεζα αναγκαστεί να επιλέξει μεταξύ πολιτικής που υποστηρίζει την οικονομία ή περιορίζει την αύξηση των τιμών, είπε.

Είναι μια δύσκολη ισορροπία για μια χώρα που εξακολουθεί να προσαρμόζεται στο Brexit και ταράζεται από την πρόσφατη αύξηση των τιμών της ενέργειας και την αγορά πανικού που άφησε κενά τα βενζινάδικα και τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Η BOE βλέπει τώρα τον πληθωρισμό να ξεπερνά το 4% και έχει υποδείξει ότι μια αύξηση επιτοκίων θα μπορούσε να έρθει πριν από το τέλος του έτους.

Ενώ οι αναλυτές της BofA πρότειναν την Τετάρτη ότι οι κινήσεις της λίρας ενισχύονταν από την εξισορρόπηση στο τέλος του τριμήνου, ορισμένοι στρατηγικοί αναλυτές έφτασαν στο σημείο να αμφισβητήσουν την ιδιότητά της ως ένα από τα κορυφαία νομίσματα στον κόσμο.

Αυτήν την στιγμή 1 λίρα ισούται με 1,35 δολάρια ΗΠΑ.

Πηγή:naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Bloomberg