Τις ελληνικές θέσεις για τη νέα αρχιτεκτονική του παγκόσμιου φορολογικού συστήματος, ανέπτυξε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στη συζήτηση η οποία διεξήχθη στο πλαίσιο της συνεδρίασης της υπουργικής συνόδου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στο Παρίσι, και όπου συμμετείχε με τη γενική γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας Αθηνά Καλύβα

Ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι τον Ιούλιο επιτεύχθηκε ένα ιστορικό ορόσημο για τη διεθνή φορολογία. Η Δήλωση για το νέο πλαίσιο της διεθνούς φορολογικής μεταρρύθμισης, η οποία έχει συγκεντρώσει τη στήριξη 134 χωρών- μελών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, του Περιεκτικού Πλαισίου BEPS του ΟΟΣΑ και των G20, είναι η αναγκαία απάντηση στις προκλήσεις της παγκοσμιοποιημένης και ψηφιοποιημένης οικονομίας.

Η Ελλάδα, είπε, υποστηρίζει με συνέπεια την επίτευξη παγκόσμιας συμφωνίας καθ' όλες τις συζητήσεις που διεξάγονται στα διεθνή fora, πεπεισμένη για την αναγκαιότητα μιας παγκόσμιας συναινετικής λύσης, ικανής να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της σύγχρονης πραγματικότητας. Πρόσθεσε δε, ότι για αυτόν τον λόγο η Ελλάδα ενθαρρύνει τη συμφωνία για τα βασικά σημεία μιας διεθνούς φορολογικής αρχιτεκτονικής δύο πυλώνων και προσβλέπει στην οριστικοποίηση, στις 8 Οκτωβρίου, των εκκρεμών ζητημάτων και του προγράμματος εφαρμογής.

Σε σχετική ερώτηση που απηύθυναν ο υπουργός και η γενική γραμματέας στη Γενική Γραμματεία του ΟΟΣΑ αναφορικά με το κίνητρο εισροής εσόδων από τον Πρώτο Πυλώνα, απαραίτητο για την κατάργηση των φόρων ψηφιακών υπηρεσιών από τις χώρες που τους έχουν ήδη θεσπίσει, ο διευθυντής του Κέντρου Φορολογικής Πολιτικής και Διοίκησης του ΟΟΣΑ Pascal Saint-Amans υπογράμμισε ότι τα κέρδη των 100 πιο κερδοφόρων παγκοσμίως πολυεθνικών επιχειρήσεων υπολογίζονται μεταξύ 500 και 900 δισ. δολαρίων. Επομένως, βάσει του ποσοστού ανακατανομής 25%, αναμένονται για τις χώρες έσοδα τουλάχιστον 125 δισ. δολαρίων ετησίως από τον Πρώτο Πυλώνα. Με βάση τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις του Δεύτερου Πυλώνα, εκτιμάται ότι θα προκύψουν επιπλέον κέρδη 125 δισ. δολαρίων ετησίως, με ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15%.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, διαμορφώνοντας θέσεις οι οποίες θα ενισχύσουν, στο πλαίσιο της νέας διεθνούς αρχιτεκτονικής, τη βιωσιμότητα και την αειφορία και του εθνικού φορολογικού συστήματος.