Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν στηρίζει την πρόταση της ρωσικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισούστιν για την φορολόγηση και ρύθμιση της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, απορρίπτοντας την πρόταση της κεντρικής τράπεζας της χώρας για πλήρη απαγόρευσή τους, σύμφωνα με τρεις πηγές με γνώση του ζητήματος τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

 

Ο αρχηγός του ρωσικού κράτους υποστηρίζει την πρόταση να περιοριστεί η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων στις περιοχές όπου υπάρχει πλέονασμα ηλεκτρικής ενέργειας, όπως το Ιρκούτσκ, το Κρασνογιάρσκ και την Καρελία, ανέφεραν οι πηγές, οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν, καθώς για τα συγκεκριμένα ζητήματα δεν έχουν υπάρξει επίσημες ανακοινώσεις.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε να απαντήσει για τη στάση του προέδρου Πούτιν ως προς το θέμα και περιορίστηκε να πει ότι ζήτησε από την κυβέρνηση Μισούστιν και την κεντρική τράπεζα να λύσουν τις μεταξύ τους διαφορές για το ζήτημα.

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας επέκρινε πρόταση εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών της χώρας να επιτραπεί η χρήση κρυπτονομισμάτων σε ορισμένες περιπτώσεις, σημειώνοντας ότι τα ψηφιακά νομίσματα συνιστούν "ένα τεράστιο ρίσκο για τη χρηματοοικονομική ισορροπία την οποία οι τράπεζες και άλλοι παράγοντες της αγοράς παρέχουν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα", ενώ στο σχόλιό της δεν αναφέρεται σε ζητήματα σχετικά με την εξόρυξη.

Εκπρόσωποι της ρωσικής κυβέρνησης αρνήθηκαν να σχολιάσουν το ζήτημα.

"Έχουμε συγκεκριμένα συγκριτικά πλεονεκτήματα σε αυτό το ζήτημα, κυρίως όσον αφορά τη λεγόμενη εξόρυξη", είχε πει πρόσφατα ο πρόεδρος Πούτιν, σε κυβερνητική σύσκεψη. "Εννοώ το πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας και καλά εκπαιδευμένου προσωπικού που υπάρχουν στη χώρα", είχε τονίσει.