Οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες αποτέλεσαν τροχοπέδη στην οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης πέρυσι και ενδέχεται να συνεχιστούν έως το 2023 λόγω της πανδημίας, θέτοντας μια σοβαρή πρόκληση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προειδοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Η προοπτική παρατεταμένων διαταραχών στον εφοδιασμό εγείρει προκλήσεις για τους διαμορφωτές της νομισματικής πολιτικής», ανέφερε ο οργανισμός με έδρα την Ουάσιγκτον την Πέμπτη σε έκθεσή του. «Η διατήρηση των μεσοπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό σε σταθερά επίπεδα παρά τις παροδικές αυξήσεις του πληθωρισμού, μεταξύ άλλων και λόγω των διαταραχών στον εφοδιασμό και των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας, είναι καίριας σημασίας», σημειώνεται.

 

Σε ανάρτηση που συνοψίζει τα ευρήματα της μελέτης, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και οι συγγραφείς της μελέτης Όγια Σέλασουν και Άλφρεντ Κάμερ τόνισαν ότι τα σοκ στην προσφορά είναι ως επί το πλείστον παροδικά προς το παρόν και οι μισθοί είναι πιθανό να σημειώσουν μόνο ήπια άνοδο.

Για αυτό τον λόγο, η απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει διευκολυντική νομισματική πολιτική έως ότου ο πληθωρισμός σταθεροποιηθεί στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% -έναντι άνω του 5% επί του παρόντος- είναι λογική, ανέφεραν.

Οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού και εξαρτημάτων, οι καθυστερήσεις στις μεταφορές και τα λοκντάουν μαστίζουν την παγκόσμια οικονομία από τότε που ξέσπασε η κρίση του κορωνοϊού. Ενώ η κατάσταση δείχνει να βελτιώνεται καθώς ο φόρτος εργασίας υποχωρεί και πολλές χώρες χαλαρώνουν τους περιορισμούς, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι νέες μεταλλάξεις παρόμοιες με την Όμικρον μπορεί να προκαλέσουν περαιτέρω διαταραχές.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το ΔΝΤ εκτιμά ότι τα προβλήματα στην προσφορά μείωσαν κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες από την οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2021, μειώνοντας τη μεταποιητική παραγωγή κατά 6%. Ενίσχυσαν επίσης τον πληθωρισμό, προκαλώντας περίπου το ήμισυ της αύξησης στις τιμές παραγωγού, εξαιρουμένου του ενεργειακού κόστους.