Στα ημερολόγια της βιομηχανικής καρδιάς της Γερμανίας και των αιθουσών εξουσίας στο Βερολίνο, η 11η Ιουλίου σημειώνεται με κόκκινο χρώμα εδώ και εβδομάδες.

Και αυτό, όπως αναφέρει το Bloomberg, διότι είναι η ημερομηνία όπου ο κύριος αγωγός ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη σταματά τις ροές φορτίων, λόγω της 10ήμερης συντήρησης του που ξεκινά τη Δευτέρα. Όμως η Γερμανία και οι σύμμαχοί της προετοιμάζονται για την περίπτωση όπου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα χρησιμοποιήσει την ευκαιρία για να διακόψει οριστικά τις ροές φυσικού αερίου.

Εάν η Μόσχα σηματοδοτήσει ότι ο αγωγός Nord Stream δεν θα επιστρέψει σε λειτουργία, όπως είχε προγραμματιστεί, τότε η κυβέρνηση του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς πιθανότατα θα ενεργοποιήσει έκτακτα μέτρα, όπως την επιβολή δελτίου στην κατανάλωση και τη διάσωση εταιρειών. Οι συνέπειες θα σημαίνουν σχεδόν σίγουρα μια βαθιά ύφεση για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και θα προκαλέσουν αλυσιδωτές επιπτώσεις σε ολόκληρη την ήπειρο.

«Ανησυχούμε; Ναι, είμαστε πολύ ανήσυχοι», δήλωσε ο Κρίστιαν Κούλμαν, διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού χημικού κολοσσού Evonik Industries. «Θα ήταν αφελές να μην ανησυχείς», πρόσθεσε.

Δεδομένης της εξάρτησης της Γερμανίας από τη Ρωσία για περισσότερο από το ένα τρίτο των προμηθειών της σε φυσικό αέριο και της έλλειψης βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων βραχυπρόθεσμα, η πιθανότητα να προκληθεί ζημιά στην Ευρώπη ως αντίποινα για τις κυρώσεις και την υποστήριξη προς την Ουκρανία, είναι μια πολύ καλή προοπτική για να την αφήσει το Κρεμλίνο να περάσει ανεκμετάλευτη.

Ενώ η Μόσχα αρνείται ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο, ο λογισμός για τον Πούτιν είναι τόσο απλός όσο και κυνικός. Η Ευρώπη θέλει απεγνωσμένα να γεμίσει τους αποθηκευτικούς χώρους φυσικού αερίου, για να κρατήσει τα σπίτια ζεστά και τα εργοστάσια σε λειτουργία τον χειμώνα. Επομένως, όσο πιο γρήγορα η Μόσχα ενεργήσει για να διαταράξει περαιτέρω τις αγορές φυσικού αερίου, τόσο υψηλότερες θα είναι οι τιμές και τόσο περισσότερο χρόνο θα έχει η Ρωσία για να καρπωθεί τα οφέλη.

«Η Ρωσία έχει πολλά χαρτιά που μπορεί να παίξει», ανέφερε η Όλγα Χάκοβα, αναπληρώτρια διευθύντρια στο Παγκόσμιο Κέντρο Ενέργειας του Atlantic Council. «Οι Ρώσοι προσπαθούν να μεγιστοποιήσει τα εργαλεία που τους έχουν απομείνει», πρόσθεσε.

Οι δεκαετίες που η Ρωσία λειτούργησε ως σταθερός ενεργειακός εταίρος, αποτελούν παρελθόν μετά την εισβολή της στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου. Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει πλέον καμία εμπιστοσύνη σχέδια του Πούτιν, με τις γραμμές επικοινωνίας με τον κρατικό γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom να έχουν κοπεί και αξιωματούχους στο Βερολίνο να χαρακτηρίζουν τη Ρωσία ως «μαύρο κουτί».

Η Γερμανία προετοιμάζει σταδιακά τη χώρα των 80 εκατομμυρίων κατοίκων, για τις δύσκολες στιγμές που έρχονται. Ο Σολτς συνέκρινε την κατάσταση με την έκρηξη του πληθωρισμού, με τις δεκαετίες του 1960 και του 70 και προειδοποίησε ότι δεν θα τελειώσει σύντομα.

Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ προειδοποίησε για μια μετάδοση της κρίσης που μοιάζει με τη Lehman Brothers , ενώ πρόσφατα θύμισε τον Μάριο Ντράγκι, ο οποίος ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εκείνη την εποχή είχε ορκιστεί να κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να σώσει το ευρώ.

Αυτή τη φορά, η επείγουσα ανάγκη επικεντρώνεται στην αποτροπή της κατάρρευσης των ενεργειακών αγορών και των επιπτώσεων που θα έφερναν στην βιομηχανική «ατμομηχανή» της Ευρώπης.

Η επίδραση της ενεργειακής συμπίεσης γίνεται σταδιακά όλο και πιο εμφανής. Το Μόναχο μείωσε τη θερμοκρασία στις δημόσιες πισίνες του, η Κολωνία χαμηλώνει τα φώτα των δρόμων και το Αμβούργο σχεδιάζει να διαθέσει ζεστό νερό μόνο συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.

Τα κοινοβουλευτικά γραφεία στο Βερολίνο χαμηλώνουν τους θερμοστάτες και η Vonovia, ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακινήτων της Γερμανίας, θα αρχίσει να μειώνει τις νυχτερινές θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο μέρος των διαμερισμάτων της στους 17 βαθμούς Κελσίου.