Αυξήσεις μισθών σε ορισμένους δημοσίους υπαλλήλους ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Βρετανίας, με την άνοδο των απολαβών να κυμαίνεται σημαντικά κάτω από τον υψηλό πληθωρισμό που δοκιμάζει την οικονομία της χώρας.

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, οι γιατροί θα δουν αυξήσεις 4,5% για το 2023, ενώ οι αστυνομικοί και οι δάσκαλοι θα δουν αυξήσεις στους μισθούς τους της τάξης του 5% έως 8% από το επόμενο έτος.

Οι αρχικοί μισθοί για τους δασκάλους εκτός του Λονδίνου θα δουν αυξήσεις 8,9%.

Οι αυξήσεις έρχονται την ώρα που ο πληθωρισμός στη Βρετανία φτάνει το 9,1% και αναμένεται να ξεπεράσει το 10% μέχρι το τέλος του 2022, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE).

Αντιδράσεις για το κόστος ζωής
Την Τετάρτη 20 Ιουλίου η στατιστική αρχή της χώρας (ONS) θα ανακοινώσει τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού κατά τον Ιούνιο, που αναμένεται να δείξουν νέα αύξηση των τιμών στη βρετανική οικονομία.

Το υπουργείο Οικονομικών της χώρας χαρακτηρίζει τις αυξήσεις των μισθών ως «δίκαιες και βιώσιμες», όπως σημειώθηκε μετά από σύσκεψη υπό τον απερχόμενο πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον.

Σημειώνεται πως οι συνδικαλιστικές ενώσεις των δημοσίων υπαλλήλων είχαν προειδοποιήσει την κυβέρνηση για μαζικές κινητοποιήσεις σε περίπτωση που οι αυξήσεις θα ήταν σημαντικά πιο κάτω από τα επίπεδα του πληθωρισμού, με τον τελευταίο να έχει ανεβάσει κατά πολύ το κόστος ζωής για τους Βρετανούς πολίτες.