Στο 69% έχει φθάσει η πληρότητα των δεξαμενών φυσικού αερίου της Γερμανίας ενόψει του χειμώνα, ενώ τα γερμανικά νοικοκυριά εξοικονομούν ήδη ενέργεια. Οι πάροχοι ωστόσο ετοιμάζονται να μετακυλίσουν στους πελάτες τους το αυξημένο κόστος.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων Κλάους Μιούλερ, η αποθήκευση φυσικού αερίου έχει φθάσει το 69%, παρά τον πολύ μειωμένο όγκο που παραδίδει πλέον η Ρωσία. Καθημερινά, σημείωσε, προστίθενται στην αποθήκευση περίπου 0,4 ποσοστιαίες μονάδες.

Η κατανάλωση ενέργειας από την άλλη πλευρά μειώθηκε στη Γερμανία στο α' εξάμηνο του έτους κατά 3,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ ειδικά η κατανάλωση φυσικού αερίου περιορίστηκε κατά 15%. Η μείωση αποδίδεται αφενός στις αυξημένες τιμές και αφετέρου στις σχετικά υψηλές θερμοκρασίες.

Στην Κολωνία πάντως οι πελάτες ενός από τους μεγαλύτερους παρόχους ενέργειας θα κληθούν από την 1η Οκτωβρίου να πληρώσουν το φυσικό αέριο κατά 2,3 φορές ακριβότερα. Η εταιρία RheinEnergie ανακοίνωσε σήμερα το νέο τιμολόγιο, με την κιλοβατώρα να κοστίζει πλέον 18,30 σεντς έναντι 7,87 που κόστιζε πέρυσι. Σύμφωνα με υπολογισμό της BILD, ένα μέσο νοικοκυριό που πλήρωσε πέρυσι 960 ευρώ, θα κληθεί να πληρώσει 2002 ευρώ.