Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε στον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ τις «έντονες ανησυχίες του για τους δασμούς» που επέβαλε στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, προειδοποιώντας ενάντια στον κίνδυνο «ενός εμπορικού πολέμου, στον οποίο όλες οι εμπλεκόμενες χώρες θα βγουν χαμένες», ανακοίνωσε το Ελιζέ.

Ο Τραμπ ήγειρε το φάσμα ενός εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και σε πολλούς από τους συμμάχους τους ανακοινώνοντας δασμούς στον εισαγόμενο χάλυβα (25%) και στο εισαγόμενο αλουμίνιο (10%), από τους οποίους εξαίρεσε «προς το παρόν» τον Καναδά και το Μεξικό. Όπως είναι λογικό η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει αναταραχή στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και του υπόλοιπου κόσμου.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον Αμερικανό πρόεδρο, Γάλλος ομόλογός του τόνισε πως «τέτοια μέτρα που στοχεύουν χώρες συμμάχους, οι οποίες σέβονται τους διεθνείς κανόνες εμπορίου, δε θα είναι αποτελεσματικά στην καταπολέμηση αθέμιτων πρακτικών». Παράλληλα, ο Μακρόν δήλωσε ότι: «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσει με διαφανή και αναλογικό τρόπο σε όλες τις πρακτικές που είναι αθέμιτες ή ενάντια στους διεθνείς κανόνες εμπορίου».

Ο υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ εξέφρασε χθες τη «λύπη» της κυβέρνησης της Γαλλίας για τις αποφάσεις που ανακοίνωσε ο Τραμπ, σημειώνοντας πως τόσο το Παρίσι, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποτιμήσουν τις συνέπειες και θα εξετάσουν το πώς θα αντιδράσουν. «Ένας εμπορικός πόλεμος δεν έχει παρά μόνο χαμένους», υπογράμμισε.

Οι Αμερικανοί εξαιρούν την Αυστραλία

Οι ΗΠΑ εργάζονται προκειμένου να εξαιρεθεί η Αυστραλία, κράτος-στενός σύμμαχός τους, από τους νέους δασμούς που θα επιβληθούν εντός ημερών στον χάλυβα και στο αλουμίνιο, διαβεβαίωσε ο Ντόναλντ Τραμπ μέσω Twitter, σημειώνοντας πως συζήτησε το θέμα τηλεφωνικά με τον αυστραλό πρωθυπουργό Μάλκολμ Τέρνμπουλ.

«Μίλησα με τον αυστραλό πρωθυπουργό Μάλκολμ Τέρνμπουλ. Είναι αποφασισμένος να έχει (με τις ΗΠΑ) μια πολύ δίκαιη και αμοιβαία στρατιωτική και εμπορική σχέση. Εργαζόμαστε με μεγάλη ταχύτητα πάνω σε μια συμφωνία για την ασφάλεια ώστε να μη χρειαστεί να επιβάλλουμε δασμούς στον χάλυβα ή στο αλουμίνιο στον σύμμαχό μας, το σπουδαίο έθνος της Αυστραλίας!», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Επισημοποιώντας πάντως την επιβολή των νέων δασμών την Πέμπτη, ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων διαβεβαίωσε ότι είναι ανοικτός στη συζήτηση με κάθε χώρα που επιθυμεί να αποφύγει το μέτρο χωριστά.

ΕΔΩ συγκεντρωμένες όλες οι τελευταίες ειδήσεις για τον εμπορικό «πόλεμο» που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ