Η Επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρεμ και ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να συζητήσουν τους δασμούς που θα επιβάλει η Ουάσινγκτον στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, όπως έγινε γνωστό από πηγή της Κομισιόν.

Η Μάλμστρεμ και ο Ρος συζήτησαν τηλεφωνικά το θέμα αυτό σήμερα και συμφώνησαν να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα, διευκρίνισε η πηγή αυτή, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την ημερομηνία ή τον τόπο όπου θα γίνει η συνάντηση.

«Η Επίτροπος επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως στενός σύμμαχος των ΗΠΑ στον τομέα της άμυνας, αναμένει ότι θα εξαιρεθεί πλήρως από τα μέτρα αυτά στο σύνολό τους», πρόσθεσε ο αξιωματούχος. «Υπογράμμισε επίσης ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ επηρεάζονται και οι δύο από την υπερπαραγωγή χάλυβα και αλουμινίου στον κόσμο και θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν από κοινού το πρόβλημα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε τη Δευτέρα, με ανάρτηση στο Twitter, ότι ο υπουργός Εμπορίου θα συζητήσει με τους εκπροσώπους της ΕΕ «την εξάλειψη των σημαντικών εμπορικών δασμών και εμποδίων που χρησιμοποιούν σε βάρος των ΗΠΑ». Η Μάλμστρεμ συναντήθηκε την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες με τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο για θέματα εμπορίου Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών της Ιαπωνίας Χιροσίγκε Σέκο, όμως αυτές οι συνομιλίες αποδείχτηκαν άκαρπες.

Η ΕΕ, που απαιτεί να εξαιρεθεί από τους αμερικανικούς δασμούς, έχει προετοιμάσει αντίμετρα στην περίπτωση που ο Τραμπ δεν αλλάξει την απόφασή του. Το πιο άμεσο, που θα μπορούσε να εφαρμοστεί μέσα σε τρεις μήνες, είναι η φορολόγηση ορισμένων αμερικανικών προϊόντων, όπως τα τζιν, οι μοτοσικλέτες μεγάλου κυβισμού ή το φιστικοβούτυρο.