Οι οικονομικοί ηγέτες του πλανήτη απέρριψαν τον προστατευτισμό και ζήτησαν «περαιτέρω διάλογο» για το εμπόριο, χωρίς, ωστόσο, να καταφέρουν να εξουδετερώσουν την απειλή ενός εμπορικού πολέμου μερικές ημέρες πριν τεθούν σε ισχύ οι αμερικανικοί δασμοί στα μέταλλα και η Ουάσινγκτον ανακοινώσει, όπως αναμένεται, μέτρα σε βάρος της Κίνας.

Υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες από τις 20 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, που αντιπροσωπεύουν το 75% του παγκόσμιου εμπορίου και το 85% του παγκόσμιου ΑΕΠ, συζήτησαν τα προβλήματα στο εμπόριο που δημιουργούν κινδύνους για την ανάπτυξη, κατά τη διήμερη συνάντησή του στο Μπουένος Άιρες που ολοκληρώθηκε αργά χθες.

Αλλά μετά τις συνομιλίες, που σύμφωνα με τους συμμετέχοντες έγιναν σε καλό κλίμα και περιελάμβαναν κυρίως την ανάγνωση έτοιμων ανακοινώσεων χωρίς διαβούλευση, η Ομάδα των 20 (G20) συμφώνησε μόνο να εμμείνει σε μια φιλόδοξη δήλωση για το εμπόριο από το 2017 και να «αναγνωρίσει» την ανάγκη για περισσότερο «διάλογο και δράσεις».

«Επαναβεβαιώνουμε τα συμπεράσματα των ηγετών μας για το εμπόριο στη Σύνοδο του Αμβούργου και αναγνωρίζουμε την ανάγκη για περαιτέρω διάλογο και δράσεις. Εργαζόμαστε για να ενισχύσουμε τη συνεισφορά του εμπορίου στις οικονομίες μας», ανέφερε η τελική ανακοίνωση των υπουργών της G20.

Ωστόσο, η δήλωση δεν κατέφερε να διαλύσει τις ανησυχίες για έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, καθώς οι αμερικανικοί δασμοί ύψους 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου τίθενται σε ισχύ την Παρασκευή.

Δυο αξιωματούχοι που ενημερώθηκαν για το θέμα δήλωσαν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα ανακοινώσει δασμούς ύψους έως 60 δισεκ. δολαρίων στην κινεζική τεχνολογία και σε προϊόντα τηλεπικοινωνιών έως την Παρασκευή, μια κίνηση που πρόεκυψε λόγω των πρακτικών του Πεκίνου για την πνευματική ιδιοκτησία.

Η δήλωση του Αμβούργου του 2017, την οποία επικαλέστηκαν χθες οι οικονομικοί ηγέτες, ανέφερε ότι οι χώρες της G20 θα «συνεχίσουν να μάχονται κατά του προστατευτισμού, περιλαμβανομένων όλων των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών». Ανέφερε επίσης ότι οι ηγέτες της G20 «αναγνωρίζουν τον ρόλο των νόμιμων αμυντικών εμπορικών εργαλείων», μια ασάφεια που προσφέρει στις ΗΠΑ έναν τρόπο να υποστηρίξει τη θέση της σε ό,τι αφορά τους δασμούς.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν ξεκαθάρισε ότι οι κινήσεις της Ουάσινγκτον αναφορικά με τους δασμούς είναι μια τέτοια νόμιμη άμυνα. «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να επέμβουμε για να υπερασπίσουμε τα συμφέροντα των ΗΠΑ, να υπερασπίσουμε ένα εμπόριο ελεύθερο και δίκαιο με όρους αμοιβαιότητας», είπε ο Μνούτσιν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε έπειτα από μια συνάντησή του με περίπου δεκαπέντε ομολόγους του στο περιθώριο της G20.

«Υπάρχει ο κίνδυνος ενός εμπορικού πολέμου, ο πρόεδρος έχει πει ότι δεν φοβόμαστε να εμπλακούμε σε έναν εμπορικό πόλεμο, δεδομένου του μεγέθους της αγοράς μας, του μεγέθους της οικονομίας μας, και του γεγονότος ότι έχουμε ένα μεγάλο εμπορικό έλλειμμα», δήλωσε ο Μνούτσιν. «Στο θέμα του χάλυβα και του αλουμινίου, αυτό είναι αποτέλεσμα αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και γι’ αυτό απαντήσαμε με αυτό τον τρόπο».

Ο Καναδός υπουργός Οικονομικών Μπιλ Μορνό, συγκρίνοντας αυτή τη συνεδρίαση της G20 με αυτή που έγινε πέρυσι στη Γερμανία, δήλωσε ότι ο υπόλοιπος κόσμος έχει τώρα μια καλύτερη εικόνα για την άποψη των ΗΠΑ σχετικά με το πώς πρέπει να αναδιατυπωθούν οι κανόνες για το εμπόριο. «Δεν υπάρχει συναίνεση, δεν έχουν όλοι γύρω από το τραπέζι την ίδια άποψη, αλλά υπάρχει μεγαλύτερη κατανόηση αυτού που προσπαθούν να πετύχουν», δήλωσε ο Μορνό.

Η Ευρώπη έτοιμη να απαντήσει

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ, θέλει να εξαιρεθεί από τους δασμούς στα μέταλλα, όπως ο Καναδάς και το Μεξικό, αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχει πετύχει. Ως εκ τούτου, η ΕΕ ετοιμάζει ως αντίμετρα δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, από το μπέρμπον και τα παντελόνια τζιν έως τις μοτοσικλέτες Harley-Davidson.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ένας εμπορικός πόλεμος θα δημιουργήσει μόνο χαμένους και η G20 τάσσεται ομόφωνα υπέρ του πολυμερισμού. «Έχουμε όλοι συμφωνήσει ότι οι εμπορικοί πόλεμοι είναι ένα παιχνίδι αρνητικού αθροίσματος», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας Ινιάτσιο Βίσκο σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνεδρίασης. «Δεν έχει υπάρξει κάποια φωνή ενάντια στον πολυμερισμό που βασίζεται σε κανόνες».

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ τόνισε ότι η Ευρώπη αναμένει να εξασφαλίσει εξαιρέσεις από τους αμερικανικούς δασμούς «άνευ όρων» και προειδοποίησε ότι ο προστατευτισμός θα πλήξει την παγκόσμια ανάπτυξη.

«Είναι ύψιστης σημασίας να αποφύγουμε την όποια μονομερή επιλογή που ίσως θέσει σε κίνδυνο την ανάπτυξή μας. Οι αθέμιτες εμπορικές συνθήκες, ο προστατευτισμός ίσως θέσουν σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη όλου του κόσμου», δήλωσε.

Κριπτονομίσματα

Οι υπουργοί ασχολήθηκαν επίσης με την ανάγκη να θεσπιστεί ένα αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα κρυπτονομίσματα όπως του bitcoin. Αναγνώρισαν ότι η τεχνολογική καινοτομία «έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα και τον ανοικτό χαρακτήρα του χρηματοπιστωτικού συστήματος».

Ωστόσο, επεσήμαναν τους κινδύνους, λέγοντας ότι τα κρυπτονομίσματα «δημιουργούν ζητήματα αναφορικά με την προστασία των καταναλωτών και των επενδυτών, τη συνοχή της αγοράς, τη φοροδιαφυγή, το ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας».

 

Με την παρουσία 57 αποστολών από χώρες και θεσμούς, η συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε χθες είναι η πρώτη από τις πέντε τέτοιες συναντήσεις που θα γίνουν πριν η Αργεντινή φιλοξενήσει τη σύνοδο της G20 από τις 30 Νοεμβρίου έως την 1 Δεκεμβρίου.Η δεύτερη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της G20 θα γίνει στην Ουάσινγκτον στις 20 Απριλίου πριν επιστρέψει και πάλι στην πρωτεύουσα της Αργεντινή στις 21 Ιουλίου.