Η Κίνα θα μειώσει σημαντικά τους περιορισμούς για τους ξένους επενδυτές προκειμένου να ανοίξει περαιτέρω την οικονομία της, όπως δήλωσε σήμερα κρατικός αξιωματούχος.

Μια νέα αρνητική λίστα για τις ξένες επενδύσεις σε όλη τη χώρα θα δημοσιοποιήσει η Κίνα, με την διαφορά πως σε αυτή θα υπάρχει πολύ μικρότερος αριθμός περιορισμών και θα παρουσιάζει μέτρα για το άνοιγμα της οικονομίας σε τομείς όπως οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, οι αυτοκινητοβιομηχανίες, η ενέργεια, οι πρώτες ύλες, οι υποδομές και οι μεταφορές. Αυτό αποκάλυψε ο Γιαν Πενγκτσένγκ, εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων (NDRC), του βασικού οργάνου για τον οικονομικό σχεδιασμό της χώρας, σε συνέντευξη τύπου. Η λίστα θα ορίζει επίσης χρονοδιαγράμματα και περιόδους χάριτος προκειμένου να ληφθούν μέτρα τα επόμενα χρόνια, δήλωσε ο ίδιος.

Χθες, η NDRC ανακοίνωσε ότι η νέα αρνητική λίστα θα δημοσιοποιηθεί ίσως και το πρώτο εξάμηνο του έτους. Η Κίνα προχώρησε στην κατάρτιση μιας αρνητικής λίστας για τη ζώνη ελεύθερου εμπορίου της Σανγκάης το 2013. Όλοι οι κλάδοι είναι ανοικτοί σε ξένους επενδυτές εκτός από αυτούς που περιλαμβάνονται στη λίστα.

Οι ξένες και οι εγχώριες εταιρίες θα τύχουν ίσης μεταχείρισης στην εφαρμογής της στρατηγικής "Made in China 2025" καθώς και σε άλλους τομείς, μεταξύ των οποίων οι κρατικές προμήθειες και τα τεχνολογικά προγράμματα, σύμφωνα με τον Γιαν. Η στρατηγική "Made in China 2025" είναι ένα σχέδιο για την αναβάθμιση του μεταποιητικού τομέα της χώρας.

Οι αρχές θα ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα για τις ξένες εταιρίες σε ό,τι αφορά την ίδρυση εταιριών, τις άδειες οικοδόμησης και το διασυνοριακό εμπόριο, δήλωσε ο αξιωματούχος.