To δολάριο παγίωσε σήμερα τη χθεσινή άνοδό του στο υψηλότερο επίπεδο του 2018, καθώς οι επενδυτές εστίασαν την προσοχή τους στην επικείμενη απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με το μέλλον της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Αντίθετα, το ευρώ παρέμεινε υπό πίεση, σταθεροποιούμενο γύρω από το επίπεδο των 1,19 δολαρίων, καθώς τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι η υψηλή ανάπτυξη, που σημειώθηκε πέρυσι στην Ευρώπη, χάνει δυναμική.

Ο Τραμπ αναμένεται να κάνει ανακοινώσεις σήμερα στις 21.00 (ώρα Ελλάδας) για τη συμφωνία με το Ιράν. Μία απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία, με την οποία χαλάρωσαν οι οικονομικές κυρώσεις με αντάλλαγμα τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, θα επηρέαζε την αίσθηση κινδύνου ευρύτερα στις αγορές.

Αν και η παγκόσμια προσοχή έχει εστιασθεί στο πρόσφατο ράλι του δολαρίου - το αμερικανικό νόμισμα έχει αυξηθεί περίπου 4% τις τρεις τελευταίες εβδομάδες - το ιαπωνικό γεν έχει διατηρήσει τη θέση έναντι άλλων ανταγωνιστικών νομισμάτων με υψηλότερες αποδόσεις, όπως το αυστραλιανό και το καναδικό δολάριο.

Ο δείκτης της ισοτιμίας του δολαρίου παρέμεινε σήμερα σταθερός σε γενικές γραμμές, μετά τη χθεσινή άνοδό του πάνω από τις 92,97 μονάδες, καθώς οι αγορές συνέχισαν να αποσύρουν τα στοιχήματα κατά του δολαρίου των τελευταίων μηνών, ωθώντας το αμερικανικό νόμισμα ανοδικά επί τρεις συνεχόμενες εβδομάδες.

Ορισμένοι αναλυτές, όπως από την Commerzbank, αναφέρουν ότι μία απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία με το Ιράν μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες για το δολάριο, πέραν της αρχικής, θετικής για το δολάριο κίνησης αποστροφής του κινδύνου.