Πτώση κατέγραψε σήμερα η στερλίνα καθώς οι επενδυτές κατοχύρωσαν τα κέρδη τους ύστερα από ένα θεαματικό ράλι αυτή την εβδομάδα που έθεσε το νόμισμα σε τροχιά για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδό του έναντι του ευρώ εδώ και πάνω από ένα χρόνο χάρη στην αυξανόμενη βεβαιότητα ότι μπορεί να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Τα στοιχεία που έδειξαν ότι οι Βρετανοί καταναλωτές μείωσαν τα έξοδά τους το τρίμηνο έως τον Δεκέμβριο συμβάδιζαν σε γενικές γραμμές με τις εκτιμήσεις της αγοράς και οδήγησαν προσωρινά τη στερλίνα σε άνοδο.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών παραμένει επικεντρωμένο στο Brexit, ιδιαίτερα ύστερα από μία ταραχώδη εβδομάδα κατά την οποία η συμφωνία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το Brexit υπέστη βαριά ήττα στη Βουλή την Τρίτη, με την ίδια την πρωθυπουργό, ωστόσο, να κερδίζει την ψήφο εμπιστοσύνης του σώματος μία ημέρα αργότερα.

Οι εξελίξεις αυτής της εβδομάδας φαίνεται να έχουν ενισχύσει την αντίληψη που επικρατεί στις αγορές ότι η Βρετανία θα καταφέρει να αποφύγει μια έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, γεγονός που ενίσχυσε τη λίρα.

Το βρετανικό νόμισμα ενισχύθηκε περίπου κατά 1,3% έναντι του ευρώ αυτή την εβδομάδα και βρέθηκε σε τροχιά για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδό του από τον Νοέμβριο του 2017.

Ο Τάπας Στρίκλαντ, αναλυτής στην National Australia Bank στο Λονδίνο, εκτιμά ότι η σημερινή αδυναμία οφείλεται σε κατοχύρωση κερδών ύστερα από το ράλι των τελευταίων ημερών.

Στις 14:20 ώρα Ελλάδας, η στερλίνα σημείωσε πτώση 0,4% στο 1,2936 δολάριο, έχοντας ανέλθει χθες στο 1,30 δολάριο. Έναντι του ευρώ, η λίρα υποχώρησε κατά 0,5% στις 88,13 πένες, κάτω από το υψηλό δύο μηνών στο οποίο ανήλθε χθες γύρω στις 87,65 πένες.