Στο χαμηλότερο επίπεδο τριών μηνών και πλέον υποχώρησε σήμερα το δολάριο, ενώ τα απρόσμενα αισιόδοξα στοιχεία για τον μεταποιητικό τομέα της Κίνας οδήγησαν στην αποφυγή κάποιας σοβαρής υποχώρησης των διεθνών χρηματιστηρίων, παρά την πτωτική έναρξη των ευρωπαϊκών αγορών.

Το κλίμα βοηθήθηκε και από την είδηση ότι η Βόρεια Κορέα έτεινε κλάδο ελαίας στη Νότια Κορέα, με τον Κιμ Γιονγκ Ουν να δηλώνει ότι είναι «ανοικτός σε διάλογο» με τη Σεούλ.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI σημείωνε άνοδο 0,15%, έχοντας καταγράψει πέρυσι επανειλημμένα υψηλά ρεκόρ και έχοντας αυξηθεί κατά 20%. Η κινητήρια δύναμη ήταν και πάλι η Ασία και οι αναδυόμενες αγορές. Ο δείκτης μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου της Σαγκάης αυξήθηκε 1,4% και ο δείκτης 24 αναδυόμενων αγορών του MSCI εκτινάχθηκε πάνω από 1%.

Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο παρέμεινε στη δυσμένεια των επενδυτών, έχοντας ήδη υποχωρήσει από την Παρασκευή σε χαμηλό επίπεδο τριών μηνών έναντι ενός καλαθιού άλλων σημαντικών νομισμάτων. Έτσι, οι απώλειές του έφθασαν το 9,8% για το 2017, που είναι η χειρότερη επίδοση από το 2003. Το πρόβλημα του δολαρίου έγινε κέρδος για το ευρώ, με το ενιαίο νόμισμα να σημειώνει την καλύτερη επίδοση έναντι του δολαρίου τα τελευταία 14 χρόνια. Σήμερα, το ευρώ εκτινάχθηκε στο επίπεδο των 1,2045 δολαρίων, που είναι υψηλό τριών μηνών, καθώς τα στοιχεία έδειξα ν ότι ο μεταποιητικός τομέας της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε τον Δεκέμβριο με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και περισσότερο από είκοσι χρόνια. Η στερλίνα, το ελβετικό φράγκο και τα σκανδιναβικά νομίσματα ήταν επίσης ισχυρά έναντι του δολαρίου.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο δύο μηνών στις αποδόσεις των γερμανικών και ιταλικών ομολόγων , ώθησε σε απώλειες τα χρηματιστήρια του Λονδίνου, της Φρανκφούρτης και του Παρισιού, που κυμαίνονται από 0,3% έως 0,6%.

Ένα μείζον εμπόδιο για το αμερικανικό νόμισμα θα είναι η δημοσιοποίηση αύριο των πρακτικών από τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) τον Δεκέμβριο, όταν αύξησε τα επιτόκια. Δύο αξιωματούχοι της Fed ψήφισαν κατά της αύξησης, εν μέσω αμφιβολιών ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί σύμφωνα με τις προσδοκίες. Με την αγορά να προεξοφλεί σήμερα μία πιθανότητα 68% για νέα αύξηση των επιτοκίων της Fed τον Μάρτιο και δύο αυξήσεις για το 2018, θα υπάρξει στενή παρακολούθηση για να εκτιμηθεί πόσο εύθραυστη είναι αυτή η πίστη της.