Πάνω από το 1,20 βρέθηκε νωρίτερα σήμερα το ευρώ μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της ΕΚΤ, τα οποία εκτιμάται ότι έδωσαν σήμα στους επενδυτές ότι προσανατολίζεται να αλλάξει πολιτική περιορ΄πιζοντας το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,2037 δολάρια από το επίπεδο των 1,1948 δολαρίων που έκλεισε χθες το βράδυ, στην Νέα Υόρκη.

Η άνοδος του ευρωπαϊκού νομίσματος συνδέεται με δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Όπως προκύπτει από αυτά, οι κεντρικοί τραπεζίτες εμφανίζονται πρόθυμοι να αναθεωρήσουν την στάση τους αναφορικά με την νομισματική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η ΕΚΤ, πολύ νωρίτερα απ΄ ότι ανέμεναν οι αναλυτές. Και τούτο, προκειμένου η νομισματική πολιτική να εναρμονιστεί με την πραγματική οικονομία, η οποία δείχνει να ισχυροποιείται.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ τα τελευταία χρόνια έχει κρατήσει αμετάβλητη, όχι μόνο την νομισματική πολιτική αλλά και την φρασεολογία που χρησιμοποιεί προκειμένου να αποτυπώσει τις προθέσεις της στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν, ότι η ΕΚΤ είναι πιθανόν ακόμη, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου τον Μάρτιο, να προχωρήσει στην «επαναδιατύπωση» των βασικών αρχών της νομισματικής πολιτικής, που θα ακολουθήσει εντεύθεν.
Πάντως, η υφιστάμενη πολιτική για την οποία έχει δεσμευτεί η ΕΚΤ στο μέτωπο των επιτοκίων, προβλέπει ότι «θα παραμείνουν στο τρέχον επίπεδο, για ένα παρατεταμένο χρονικό ορίζοντα, ο οποίος θα υπερβαίνει τον χρόνο ολοκλήρωσης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης» (QE).

Για το τελευταίο, η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει ότι το «πρόγραμμα αγοράς τίτλων από την δευτερογενή αγορά (QE), θα συνεχιστεί έως τον Σεπτέμβριο του 2018, με δυνατότητα παράτασης αν κριθεί αναγκαίο. Το μηνιαίο όριο αγοράς τίτλων καθορίστηκε στα 30 δισ. ευρώ.