Σε χαμηλό επίπεδο τριετίας κινείται σήμερα η ισοτιμία του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, ενώ αναμένεται να κλείσει για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα με απώλειες, σημειώνοντας το μεγαλύτερο πτωτικό σερί από τον Μάιο του 2015.

Το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε αυτή την εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2014, με τους επενδυτές να προχωρούν σε πωλήσεις, προσδοκώντας ότι και άλλες κεντρικές τράπεζες θα ακολουθήσουν την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και θα αυξήσουν τα πολύ χαμηλά επιτόκιά τους.

Ο δείκτης της ισοτιμίας του δολαρίου παρέμεινε κοντά στα επίπεδα αυτά σήμερα, καθώς επηρεάσθηκε και από τους φόβους για ενδεχόμενη διακοπή λειτουργίας υπηρεσιών του αμερικανικού δημοσίου. Ο δείκτης, που έχει υποχωρήσει περίπου 2% από την αρχή του έτους, διαμορφώθηκε στις 90,243 μονάδες στη διάρκεια της ημέρας, λίγο υψηλότερα από το χθεσινό χαμηλό των 90,113 μονάδων.

Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε χθες ένα νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση κρατικών λειτουργιών έως τις 16 Φεβρουαρίου, ώστε να αποφευχθεί το κλείσιμο υπηρεσιών αυτό το Σαββατοκύριακο που λήγουν οι υφιστάμενες κατανομές κονδυλίων. Το νομοσχέδιο πρέπει να εγκριθεί και από τη Γερουσία, κάτι που είναι αβέβαιο. «Οι πιθανότητες μίας διακοπής λειτουργίας του αμερικανικού δημοσίου αυξήθηκαν σημαντικά τις τελευταίες 24 ώρες», δήλωσε υπεύθυνος στρατηγικής για το συνάλλαγμα της ING. H προοπτική έγκρισης του νομοσχεδίου από τη Γερουσία έχει περιπλεχτεί από τη δήλωση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ότι δεν θα πρέπει να περιληφθεί μία παράταση της χρηματοδότησης για το πρόγραμμα ασφάλισης υγείας των παιδιών, κάτι που αποτελεί προτεραιότητα των Δημοκρατικών.

Το ευρώ αυξήθηκε κατά 0,3% στα 1,2276 δολάρια, κοντά στο υψηλό τριετίας των 1,2323 δολαρίων που σημείωσε την Τετάρτη. Έχοντας σημειώσει άνοδο πάνω από 0,5% αυτή την εβδομάδα, το κοινό νόμισμα μπορεί να καταγράψει πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα με κέρδη. Το δολάριο υποχώρησε κατά 0,5% στα 110,60 γεν. Μία μικρή μείωση του προγράμματος αγορών ομολόγων της Τράπεζας της Ιαπωνίας αυτή την εβδομάδα ήταν αρκετή για να προκαλέσει εικασίες για μία πιθανή τροποποίηση της πολιτικής της, αν και πολλοί παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι η οποία κίνηση θα γίνει μετά από πολλούς μήνες.