Ανοδικά κινείται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, σπάζοντας το φράγμα των 1,24. Πτώση σημειώνει ο γενικός δείκτης στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια.

Το απόγευμα, το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,2420 δολ. από το επίπεδο των 1,2383 δολ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Στη διάρκεια της ημέρας, το ευρώ άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών (1,2447 δολ. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,2421 δολάρια.

Νευρικότητα επικρατεί σήμερα όχι μόνο στην αγορά συναλλάγματος, αλλά και στις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου, οι οποίες κινούνται πτωτικά. Οι αναλυτές εκφράζουν φόβους για το κατά πόσο τα κέρδη επιχειρηματικών κολοσσών (Microsoft Corp., Facebook Inc., SAP SE, Alibaba Group Holding Ltd., Apple Inc., Alphabet Inc. and Amazon.com Inc. will announce earnings. Large-caps Exxon Mobil Corp., Merck & Co. Inc., Roche Holding AG, Daimler AG, Deutsche Bank AG and Boeing Co), τα οποία ανακοινώνονται αυτές τις ημέρες, θα είναι αρκετά, ώστε να στηρίξουν τη μεγάλη άνοδο των μετοχών τον τελευταίο χρόνο.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων και, συγκεκριμένα, στην ΗΤΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές, ύψους 1 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου λήξεως 30-01-2028 διαμορφώθηκε στο 3,67% από 3,64% χθες, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου με απόδοση 0,66% να διαμορφωθεί στο 3% από 2,95%.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο -0,191% από -0,194%. Στη διάρκεια των 9 μηνών, διαμορφώθηκε στο -0,222%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,278%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο - 0,328% και, τέλος, στο μήνα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,369%.