Στην τελευταία της έρευνα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διαπίστωσε το εξής παράδοξο: οι καταναλωτές της Ευρωζώνης  προτιμούν μεν το πλαστικό χρήμα, αλλά τελικά χρησιμοποιούν μετρητά! Αναμενόμενα στους πρωταθλητές των μετρητών κι η Ελλάδα.

Οι πληρωμές σε μετρητά έφτασαν το 79% των καθημερινών συναλλαγών στην Ευρωζώνη το 2016, σύμφωνα με έρευνα της ΕΚΤ. Περίπου ένα τέταρτο των καταναλωτών μάλιστα, κρατά σταθερά φυλαγμένα σπίτι του μετρητά για ''μια ώρα ανάγκης''. 

Η έρευνα σημειώνει ότι τα αποτελέσματα δεν συνάδουν με την εντύπωση ότι τα μετρητά αντικαθίστανται με ταχείς ρυθμούς από το πλαστικό / ψηφιακό χρήμα. Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι οι ερωτηθέντες καταναλωτές δήλωσαν σε συντριπτικό ποσοστό ότι προτιμούν να πληρώνουν με πλαστικό χρήμα τις συναλλαγές τους, δείχνοντας, όπως σημειώνεται, ότι δεν γνωρίζουν καλά τις καταναλωτικές τους συνήθειες. 

Φυσικά η εικόνα αλλάζει ανάμεσα στα κράτη - μέλη, όπως φαίνεται και στον χάρτη. Αναμενόμενα, η Ελλάδα έχει από τα υψηλότερα ποσοστά: το 88% των συναλλαγών πληρώθηκε με μετρητά το 2016. Βεβαίως, τα νούμερα αυτά αναμένεται να αλλάξουν με τα νέα δεδομένα στις πληρωμές με κάρτα. Στη Νότια Ευρώπη τα ποσοστά είναι λίγο πολύ αρκετά υψηλά, ενώ στις πιο τεχνολογικά προηγμένες χώρες του Βορρά τα ποσοστά μειώνονται στο 45-50%.  

cashmap

Οι ανέπαφες συναλλαγές, παρόλο που αντιστοίχησαν σε μόλις 1% το 2016, αναμένεται να ηγηθούν της σταδιακής αλλαγής στις συνήθειες πληρωμής, ειδικά σε μικρές αγορές, σύμφωνα με την έρευνα.