Στην αγορά ομολόγων εμφανίστηκε αγοραστικό ενδιαφέρον με αποτέλεσμα να διατηρηθούν οι αποδόσεις των ομολόγων στα χαμηλά επίπεδα της προηγούμενης εβδομάδας.

Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 34 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 20 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έκλεισε στο 3,95%. .

Το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου με απόδοση 0,30%, διαμορφώθηκε στο 3,65%.

Ανοδικά κινείται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,1779 δολ. από το επίπεδο των 1,1746 δολ. που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Το δολάριο υποχωρεί για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα καθώς αυξάνονται οι προσδοκίες για την επίσπευση του χρόνου αύξησης των ευρωπαϊκών επιτοκίων. Ενδεικτικά το μέλος του δ.σ της ΕΚΤ E. Nowotny δήλωσε σήμερα ότι τα αρνητικά επιτόκια δεν θα πρέπει να διατηρηθούν μονίμως, καθώς μία παρατεταμένη τέτοια κατάσταση εγκυμονεί τον κίνδυνο να εμφανιστούν «φούσκες» στην αγορά.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι μιλώντας πριν από λίγο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπεραμύνθηκε της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης αναφέροντας ότι το πρόγραμμα QE αποτελεί πλέον «εργαλείο για την άσκηση της νομισματικής πολιτικής». Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος με την πορεία του πληθωρισμού στην ευρωζώνη.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,183%. Στη διάρκεια των 9 μηνών διαμορφώθηκε στο -0,215%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,272%, στο τρίμηνο στο -0,322% και, τέλος, στο μήνα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,371%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,1789 δολάρια.