Σημαντική συναλλακτική δραστηριότητα και περαιτέρω υποχώρηση των αποδόσεων παρατηρήθηκε σήμερα στη δευτερογενή αγορά ομολόγων με την απόδοση του 10ετούς να κλείνει στο 3,83% από 3,95% που ήταν χθες.

Το θετικό κλίμα έσπευσαν να το αξιοποιήσουν αρκετοί επενδυτές προχωρώντας σε ρευστοποιήσεις, με αποτέλεσμα νωρίς το απόγευμα οι τιμές των περισσότερων τίτλων να υποχωρήσουν ελαφρώς.

Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 19 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 11 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έκλεισε στο 3,83% από 3,95% που ήταν χθες, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου με απόδοση 0,31%, να περιοριστεί στο 3,52% από 3,65% που έκλεισε χθες.

Υποχωρεί σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,1709 δολ. από το επίπεδο των 1,1751 δολ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Αρνητικά επηρέασαν το ευρωπαϊκό νόμισμα μετά τη ανακοίνωση του δείκτη οικονομικού κλίματος ZEW στη Γερμανία ο οποίος ήταν κατώτερος των προσδοκιών και διαμορφώθηκε στο κατώτερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών.

Το κλίμα επιδείνωσε περαιτέρω η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στη Γαλλία κατά 0,9%.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,180%. Στη διάρκεια των 9 μηνών, διαμορφώθηκε στο -0,217%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,269%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,322% και, τέλος, στο μήνα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,371%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,1713 δολάρια.