Ήπια ανοδικές τάσεις επικράτησαν τελικώς στην αγορά των ομολόγων σήμερα, με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν ελαφρώς οι αποδόσεις τους. Σε κάθε περίπτωση, η απόδοση του 10ετους δεν προσεγγίζει ακόμη τα επίπεδα του περασμένου Ιανουαρίου, όταν είχε υποχωρήσει στο 3,6%.

Υπενθυμίζεται ότι η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt υποστήριξε χθες ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα έκδοση ομολόγων, παρόλο που, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «η Αθήνα δεν έχει την άμεση ανάγκη χρημάτων». Ωστόσο, όπως επισημαίνει, εάν η Ελλάδα κατορθώσει να εκδώσει, πριν από τη λήξη του προγράμματος, στις 20 Αυγούστου, ένα κρατικό ομόλογο με λογικούς όρους, αυτό θα ήταν μεγάλη επιτυχία.

Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 25 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε ελαφρώς στο 3,83% από 3,84% χθες, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου με απόδοση 0,34%, να διαμορφωθεί στο 4,49% από 3,50% που έκλεισε χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος, πτωτικά κινείται και σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, με αποτέλεσμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,1691 δολ. από το επίπεδο των 1,1711 δολ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Mε ενδιαφέρον αναμένει η αγορά την κατάθεση του προέδρου της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζερόμ Πάουελ, ενώπιον του Κογκρέσου, η οποία ξεκινά σήμερα και θα ολοκληρωθεί αύριο. Ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ επέμεινε στη σταδιακή αύξηση των επιτοκίων.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,182%. Στη διάρκεια των 9 μηνών, διαμορφώθηκε στο -0,218%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,271%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,321% και, τέλος, στο μήνα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,365%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,1707 δολάρια.