«Άγγιξε» τελικώς τα ελληνικά ομόλογα η αναβάθμιση των προοπτικών της οικονομίας από το διεθνή οίκο αξιολόγησης Standard & Poors με αποτέλεσμα να υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον σήμερα στη δευτερογενή αγορά των ελληνικών ομολόγων, χωρίς όμως οι τιμές να σημειώσουν σημαντική άνοδο, εξαιτίας των πιέσεων από τα γερμανικά ομόλογα.

Την Παρασκευή το βράδυ η S&P προχώρησε στην αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας (outlook) στην κατηγορία «θετικές» από «σταθερές» που ήταν. Έτσι σήμερα στη δευτερογενή αγορά εμφανίστηκε αγοραστικό ενδιαφέρον, χωρίς όμως οι τιμές να σημειώσουν σημαντική άνοδο. Ωστόσο η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με την άνοδο των αποδόσεων των γερμανικών ομολόγων, είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστεί το περιθώριο των ελληνικών τίτλων.

Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 36 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 29 εκατ. ευρω αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε οριακά στο 3,83%, απο 3,85% που έκλεισε την Παρασκευή, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου με απόδοση 0,38%, να διαμορφωθεί στο 3,45% από 3,50% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στην αγορά συναλλάγματος περιορισμένες πιέσεις δέχθηκε σήμερα το ευρώ, με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,1709 δολ. από το επίπεδο των 1,1724 δολ. που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Η υποχώρηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Ιούλιο (κατά 0,6%) στην ευρωζώνη, παρόλο που οι περισσότεροι αναλυτές ανέμεναν μια τέτοια εξέλιξη, επηρέασε αρνητικά την ισοτιμία του ευρώ.

Οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνουσίν το Σαββατοκύριακο, ο οποίος επιχείρησε να υποβαθμίσει το ενδεχόμενο να ξεσπάσει ένας «συναλλαγματικός πόλεμος» μετά τις πρόσφατες επιθετικές δηλώσεις του προέδρου Τραμπ, δεν στάθηκαν ικανές να καθησυχάσουν τις αγορές.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,179%. Στη διάρκεια των 9 μηνών, διαμορφώθηκε στο -0,216%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,269%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,321% και, τέλος, στο μήνα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,369%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,1716 δολάρια.