Έξοδο στις αγορές, έκδοση νέων εταιρικών ομολόγων, ψήφιση του νομοσχεδίου για τη Mifid-II, νέα επενδυτικά προϊόντα, αλλά και προκλήσεις όσον αφορά τη στασιμότητα των επενδύσεων και τη διαχείριση των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες, καθώς και φούσκα των κρυπτονομισμάτων, βλέπει για το 2018 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. 

Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Συνδέσμου Επενδυτών Διαδικτύου, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Χαράλαμπος Γκότσης, ανέλυσε όλα τα καυτά θέματα της οικονομίας και των επενδύσεων, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα κρυπτονομίσματα. 

Ειδικότερα, σχετικά με τα κρατικά ομόλογα, δήλωσε ότι ''αποτελεί πρωτόγνωρη εξέλιξη αυτό που ζούμε κατά το τελευταίο δεκαήμερο, με την απόδοση των δεκαετών κρατικών ομολόγων να έχει υποχωρήσει κάτω από το 4% και των διετών κάτω από το 2%. Οι τρεις κυριότεροι λόγοι που οδήγησαν στην πτώση των επιτοκίων ήταν η επιτυχής αναδιάταξη των 20 ομολόγων του PSI σε 5, το ότι μεγάλα funds έχουν βάλει στο ραντάρ τους τα ελληνικά ομόλογα για το 2018 και η εξέλιξη στο μέτωπο της τρίτης αξιολόγησης που φαίνεται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στον Ιανουάριο,'' ενώ εκτίμησε πως ''η χώρα θα μπορέσει να βγει στις αγορές για να δανειστεί ίσως τον Γενάρη με αρχές Φλεβάρη με επιτόκια γύρω στο 3,5%-3,7%. Υπάρχει η αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα μπορεί να χρηματοδοτείται μόνο από τις αγορές από το καλοκαίρι του 2018, έχοντας ήδη αποκτήσει ένα μαξιλάρι ρευστότητας, μέχρις ότου καταλήξουν οι συζητήσεις για τη ρύθμιση του χρέους''.

Επιπλέον, ''λύθηκε το πρόβλημα που υπήρχε για την έκδοση εταιρικών ομολόγων και σήμερα πέραν των ήδη οκτώ διαπραγματεύσιμων, να υπάρχουν ακόμη ένα ή δύο που βρίσκονται σε διαδικασία έκδοσης'', τόνισε.

Αναφερόμενος στις τράπεζες, ο κ. Γκότσης υπογράμμισε ότι ''από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για το τραπεζικό σύστημα και τη χώρα αποτελεί η διαχείριση των κόκκινων δανείων, όπου οι σχηματισθείσες προβλέψεις και οι υπάρχουσες εξασφαλίσεις ανέρχονται στο 75% αυτών. Υπάρχουν τρεις πυλώνες αντιμετώπισης: Οι διαγραφές δανείων, οι πωλήσεις και οι αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων με κεφαλαιακή ενίσχυση από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες ή από τρίτους. Μέχρι σήμερα, μόνο ο πρώτος πυλώνας έχει προχωρήσει ουσιαστικά''.

Σχετικά με νέα επενδυτικά προϊόντα, σημείωσε ότι η ΕΚ δεν προσπαθεί μόνο για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την προστασία των επενδυτών, αλλά και για την έναρξη λειτουργίας νέων προϊόντων. Έτσι, θεσμοθετήθηκε το crowdfunding που δίνει τη δυνατότητα σε μικρές επιχειρήσεις (μεταξύ των οποίων και start ups) να αντλούν κεφάλαια περιορισμένου ύψους.

Όσον αφορά, το νομοσχέδιο για τη Mifid-II, η ψήφιση του οποίου αναμένεται στις αρχές Ιανουαρίου, ''θα είναι το καινούργιο ευαγγέλιο των κεφαλαιαγορών. Περιλαμβάνει διατάξεις για διεύρυνση της προστασίας των επενδυτών σε πάρα πολλούς τομείς. Ωστόσο, κάθε καινούρια ρύθμιση δεν την αποδέχονται πάντοτε θετικά όλοι οι ενδιαφερόμενοι, γιατί συχνά δημιουργεί νέες υποχρεώσεις και πρόσθετα κόστη. Γι αυτό και ίσως κάποιες επιχειρήσεις να βάλουν στο κάδρο τους καινούρια εταιρικά σχήματα προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της Mifid-II'', είπε.

''Ας ελπίσουμε ότι η προσαρμογή δεν θα είναι και τόσο επώδυνη, όμως θα είναι σίγουρα προς το συμφέρον των επενδυτών. Επίσης, θα υπάρξει μία δυνατότητα αποφυγής πολύ μεγάλων κινδύνων που σχετίζονται με τα εξωχρηματιστηριακά προϊόντα, τα οποία το τελευταίο καιρό έχουν λίγο-πολύ κατακλύσει τις αγορές,'' συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γκότσης αναφέρθηκε επίσης στις προβλέψεις για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας για το 2017, ήτοι η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει ανάπτυξη περίπου +1,5%, ενώ το 2018 αναμένεται μεγαλύτερη στο +2,5%,χάρη στις εξαγωγές, τον τουρισμό και τη βιομηχανική παραγωγή.

Οι επενδύσεις παρόλ' αυτά, παρουσιάζουν στασιμότητα πλην του τουρισμού, ωστόσο το επενδυτικό περιβάλλον στη χώρα βελτιώνεται, όπως εκτιμά. ''Ήδη δεν παρουσιάζονται ελλείμματα στο δημοσιονομικό τομέα και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ενώ κατά τα τελευταία χρόνια εκσυγχρονίζονται και οι υποδομές (πχ οδικό δίκτυο, λιμάνια, αεροδρόμια), με αποτέλεσμα η Ελλάδα να εξελίσσεται σε μια σύγχρονη χώρα από πλευράς υποδομών'', σημείωσε.

Εξάλλου, όπως είπε, επιβάλλεται η αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας προς μια αναπτυξιακή κατεύθυνση. ''Το κράτος επιβάλλεται να βοηθήσει τους άλλους τομείς να αναδιαρθρωθούν, αλλά επιβάλλεται να αναδιαρθρωθεί και το ίδιο, καθώς υπάρχουν ακόμη πολλά προβλήματα στη λειτουργία του όχι τόσο στο μέγεθος, αλλά στις επιδόσεις του.

Εμείς στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προσπαθώντας να περάσουμε κάποια νομοσχέδια ή τροπολογίες για τη βελτίωση των όρων λειτουργίας του χρηματιστηρίου και της κεφαλαιαγοράς γενικότερα, αντιμετωπίζουμε μεγάλες δυσκολίες από τη στιγμή που αποφασίζουμε κάτι έως την υλοποίησή του. Θα σας έλεγα, όσο και αν ακούγεται παράξενο, πως δεν φταίνε πάντοτε οι πολιτικοί. Υπάρχει μια αυτοδύναμη γραφειοκρατία, η οποία εμποδίζει πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν'', τόνισε.

Τέλος, ο κ. Γκότσης τόνισε την επικινδυνότητα των κρυπτονομισμάτων: ''Τον τελευταίο καιρό αντιμετωπίζουμε έναν πολύ μεγάλο κίνδυνο, ο οποίος διευρύνεται με πολύ δραστικό τρόπο. Πρόκειται για τα λεγόμενα κρυπτονομίσματα, που δεν είναι ούτε νομίσματα, ούτε κινητές αξίες, άρα γι αυτά δεν υπάρχει εποπτεία ούτε από τις τράπεζες, ούτε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Είναι μια φούσκα για την οποία ένα πράγμα είναι βέβαιο: Ότι θα σκάσει. Απλά, δεν ξέρουμε το πότε. Δεν είναι νόμισμα, δεν είναι κινητή αξία, απλά είναι μια πυραμίδα, ένα κατασκεύασμα που οι σώφρονες πολίτες θα πρέπει να αποφύγουν''.