Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά σήμερα με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετους ομολόγου να υποχωρήσει στο 3,73%, από 3,78% χθες ενώ η απόδοση του 5ετους τίτλου κυμαίνονταν στο 2,60% από 2,64%

Η ψήφιση του Νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο οποίος φαίνεται να έχει την αποδοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ, ανοίγει το δρόμο για την καταβολή της δόσης του 1 δισ. ευρώ, γεγονός που επηρεάζει θετικά τις αγορές.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ), καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές ύψους 106 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 100 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα παρατηρήθηκε στο 10ετές ομόλογο με 23 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 3,73% από 3,77% χθες με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση -0,066% να περιοριστεί οριακά στο 3,79% από 3,846% που έκλεισε χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζει σήμερα η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1232 δολ. Από το επίπεδο των 1,1221 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Αρνητικά επηρέασε το ευρώ η περαιτέρω υποχώρηση του δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη το Μάρτιο (ο δείκτης υποχώρησε το Μάρτιο σε χαμηλό 105,5) από τον Οκτώβριο 2016,καταδεικνύοντας επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης).

Το ενδιαφέρον ωστόσο στρέφεται σήμερα για μία ακόμη φορά τη Μεγ. Βρετανία μετά την απόρριψη του σχεδίου συντεταγμένης αποχώρησης της χώρας από την Ε.Ε. Ο Ντ. Τούσκ συγκάλεσε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε στις 10 Απριλίου καθώς στις 12 Απριλίου λήγει η προθεσμία που έχει δοθεί στην Μ. Βρετανία, για το αν επιθυμεί να αποχωρήσει χωρίς συμφωνία ή να ζητήσει μία ακόμη παράταση, επιλογή όμως η οποία προϋποθέτει τη συμμετοχή της χώρας στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,112%. Στη διάρκεια των 9 μηνών διαμορφώθηκε στο -0,194%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,228%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,312% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,367%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,1235 δολάρια.