Έντονα ανοδικές τάσεις επικράτησαν σήμερα στη δευτερογενή αγορά ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαινόταν νωρίς το απόγευμα στο 2,18% και του 5ετους είχε υποχωρήσει στο 1,23%. Υπενθυμίζεται πως το 10ετές είχε εκδοθεί τον Μάρτιο με απόδοση 3,9%, ενώ το 5ετές είχε εκδοθεί τον Ιανουάριο με απόδοση 3,6%.

Τα ελληνικά ομόλογα ευνοούνται από το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στις περιφερειακές αγορές της ευρωζώνης.

Ενδεικτικά η απόδοση των ιταλικών 10ετών ομολόγων διαμορφώνονται σήμερα στο 1,87%. Αντιστοίχως η απόδοση του πορτογαλικού 10ετούς διαμορφώνεται στο 0,38% ενώ η απόδοση του αντίστοιχου ισπανικού ομολόγου έχει υποχωρήσει στο 0,317%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 35 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 22 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα παρατηρήθηκε στο 10ετές ομόλογο με 7 εκατ. ευρώ, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 2,21% με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση -0,36% να διαμορφωθεί στο 2,57%.

Στην αγορά συναλλάγματος καθοδικά κινείται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου. Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στο 1,1290 δολ. από τα 1,1284 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Αντικρουόμενα ήταν τα μηνύματα από τους οικονομικούς δείκτες για την πορεία της ευρωζώνης. Το ποσοστό ανεργίας εμφάνισε τον Μάιο μη αναμενόμενη υποχώρηση σε χαμηλό (7,5%, εκτίμηση: 7,6%) από τον Ιούλιο 2008. Στη Γερμανία οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν σε μηνιαία βάση τον Μάιο μη αναμενόμενη υποχώρηση κατά 0,6% (εκτίμηση: 0,5%, Απρίλιος: -1%). Αρνητικά ήταν για το ευρωπαϊκό νόμισμα τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη χθεσινή ημέρα για τον τομέα μεταποίησης στην ευρωζώνη. Είναι ενδεικτικό ότι αρκετοί αναλυτές προεξοφλούν μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ το Σεπτέμβριο.

Από την άλλη πλευρά ευνοϊκά ήταν για το αμερικανικό νόμισμα τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες για τον τομέα μεταποίησης στις ΗΠΑ.

Στην αυξημένη αβεβαιότητα που προκαλεί η όξυνση του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ -ΕΕ, οι ΗΠΑ προσέθεσαν εισαγωγές προϊόντων 4 δισ. δολαρίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη λίστα με τους δυνητικούς δασμούς, στην περίπτωση που δεν επιλυθεί η διαμάχη που αφορά στην παροχή επιδοτήσεων από την Ε.Ε. στην Airbus.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,217%. Στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,313%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,346% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,39%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1301 δολ.