Θετική αντίδραση παρατηρείται σήμερα στη δευτερογενή αγορά ομολόγων μετά την υποχώρηση της Παρασκευής. Οι τιμές των περισσοτέρων τίτλων κινούνται ανοδικά με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να επανέρχονται σε χαμηλά επίπεδα. Έτσι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν νωρίς το απόγευμα στο 2,10% από 2,15% την Παρασκευή.

Αντιστοίχως η απόδοση του 5ετους τίτλου υποχωρούσε στο 1,14% στο 1,17%.

Θετικό το κλίμα που επικρατεί και στις αγορές ευρωπαϊκών ομολόγων, καθώς ενισχύονται οι προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων από την Fed και για επανεκκίνηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 11 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 8 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 10ετες ομόλογο με 2 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 2,12% από 2,15% την Παρασκευή με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση -0,34% να διατηρηθεί στο 2,46% .

Στην αγορά συναλλάγματος ελαφρώς ανοδικά κινείται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,1221 από τα 1.1216 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Το ενδιαφέρον της αγοράς εστιάζεται αυτή την εβδομάδα στη σύσκεψη της EKT (25/7), στη δημοσίευση των αναθεωρημένων μακροοικονομικών προβλέψεων του ΔΝΤ (23/7), καθώς και στη ψηφοφορία για τον αντικαταστάτη της πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου (23/7). Παραμένει η αβεβαιότητα αναφορικά με τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ- Κίνας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον κινεζικό τύπο, ορισμένες επιχειρήσεις στην Κίνα έχουν ξεκινήσει να προγραμματίζουν αύξηση των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από τις ΗΠΑ, καταδεικνύοντας πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και ότι σύντομα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση αξιωματούχων των δύο χωρών. Η ενίσχυση της έντασης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής ευνοεί το δολάριο λόγω του ρόλου του ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,308%. Στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,35%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,37% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,401%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1226 δολ.