Στο ιλιγγιώδες ποσό των 125 δισ. ευρώ ανήλθαν το 2016 τα κεφάλαια που επενδύθηκαν στο εξωτερικό από Έλληνες που κατοικούν στη χώρα και αφορούν σε καταθέσεις και τοποθετήσεις χρηματοοικονομικών προϊόντων σε 50 χώρες.


Το συνολικό ποσό καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες υπολογίζονταν σε 122,57 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2017. Δηλαδή ένα ακόμη τραπεζικό σύστημα εξήχθη, παράνομα ή νόμιμα ελπίζουμε να μάθουμε σύντομα.

Του Σωτήρη Καψώχα

Στα χέρια του υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων βρίσκονται οι λίστες με τους φορολογικούς κάτοικους Ελλάδας, οι οποίοι διέθεταν καταθέσεις και επενδύσεις χρηματοοικονομικού χαρακτήρα σε χώρες του εξωτερικού, στο τέλος του 2016. Μεταξύ των χωρών αυτών είναι και ορισμένες από τους λεγόμενους «φορολογικούς παραδείσους» του πλανήτη, όπως τα νησιά του Ειρηνικού, ενώ απουσιάζουν στοιχεία από το τραπεζικό σύστημα της Ελβετίας, καθώς οι αρχές της χώρας δεν επιθυμούν να έλθουν σε συμφωνία συνεργασίας με την Ελλάδα, για να προστατεύσουν το απόρρητο των πελατών τους, καθώς οι τραπεζικές συναλλαγές προσφέρουν τεράστια κέρδη στην εγχώρια οικονομία της Ελβετίας.

Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για τους φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας με χρηματοοικονομική περιουσία στο εξωτερικό είναι καταθέσεις σε τράπεζες, επενδύσεις σε μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια, ασφαλιστήρια συμβόλαια, αποδόσεις από τόκους και μερίσματα και άλλα έσοδα από την πώληση ή εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων.

Οι ελεγκτικές αρχές σχεδιάζουν να προβούν σε διασταυρώσεις των στοιχείων, προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι Έλληνες επενδυτές έχουν δηλώσει ότι διαθέτουν περιουσία στο εξωτερικό. Επιπλέον, επειδή από το 2015 η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς capital controls, θα ελεγχθεί εάν, παρά τους περιορισμούς, εξήλθαν παράνομα κεφάλαια από την χώρα και μέσω ποιας διαδικασίας.

Σύμφωνα με την αρμόδια υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, «ήδη έχουν έλθει στην Ελλάδα στοιχεία για τους χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς φορολογουμένων του 2016 με βάση τις δύο συμφωνίες που έχουμε κυρώσει μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΟΣΑ και, βεβαίως, έχουμε δώσει και εμείς από την πλευρά μας τα αντίστοιχα στοιχεία στις συμβαλλόμενες χώρες».

Η σχετική αναφορά της υφυπουργού έγινε στο πλαίσιο της πρόσφατης συζήτησης του νομοσχεδίου για την επικύρωση της συμφωνίας ανταλλαγής πληροφοριών που έχει υπογράψει η Ελλάδα με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Οι τελευταίες δεν έχουν ενταχθεί στη συμφωνία του ΟΟΣΑ, αλλά προχωρούν σε απευθείας συμφωνίες ανταλλαγής με τις υπόλοιπες χώρες. Τα στοιχεία για τους φορολογικούς κάτοικους Ελλάδας που διαθέτουν χρηματοοικονομική περιουσία στις ΗΠΑ αναμένεται να φτάσουν στην Αθήνα το αργότερο έως το τέλος του έτους.

Η ανταλλαγή πληροφοριών διευκολύνει σημαντικά τις φορολογικές αρχές όλων των χωρών που έχουν υπογράψει τις σχετικές συμφωνίες προκειμένου να καταπολεμήσουν τη φοροδιαφυγή που γίνεται μέσω της απόκρυψης εισοδημάτων σε ξένες χώρες. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η φορολογική νομοθεσία προβλέπει ότι ο φορολογικός κάτοικος Ελλάδας είναι υποχρεωμένος να φορολογείται στη χώρα μας για το εισόδημα που αποκτά σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη.

Ωστόσο, στις περιπτώσεις που το εισόδημα αυτό έχει φορολογηθεί στη χώρα που αποκτήθηκε και υπάρχει συμφωνία αποφυγής διπλής φορολόγησης με αυτήν τη χώρα, τότε δεν φορολογείται εκ νέου στην Ελλάδα. Αυτό που λείπει όμως από τις φορολογικές αρχές παγκοσμίως και ήρθε να καλυφθεί με τη συμφωνία του ΟΟΣΑ είναι η πληροφόρηση για τα εισοδήματα εξωτερικού.

Οι χώρες με τις οποίες η Ελλάδα αντάλλαξε πληροφορίες φέτος (εισοδήματα 2016) είναι οι εξής: Ανδόρα, Αργεντινή, Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Bonaire-Saint Eustatius and Saba, Βουλγαρία, Κολομβία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Δανία, Νησιά Φερόε, Φινλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Γιβραλτάρ, Γροιλανδία, Γκέρνσεϊ, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ινδία, Ιρλανδία, Νήσος Μαν, Ιταλία, Τζέρσεϊ, Κορέα, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Μαυρίκιος, Μεξικό, Μονακό, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σαν Μαρίνο, Σεϋχέλλες, Σλοβακία, Σλοβενία, Νότιος Αφρική, Σουηδία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Διαβάστε επίσης: 

Στο «μικροσκόπιο» της ΑΑΔΕ τα Paradise Papers

Αλ. Τσίπρας: Πρόκληση για τους πολλούς οι φορολογικοί παράδεισοι

Ν.Δ.:Η κυβέρνηση να ελέγξει γρήγορα τους πάντες

Νέες αποκαλύψεις για 8 τρισ. σε φορολογικούς παραδείσους