Διορθωτικά κινήθηκαν οι τιμές των ομολόγων λίγο πριν από το κλείσιμο της αγοράς (ΗΔΑΤ) με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς να κυμαίνεται στο 2,01%.

Νωρίτερα, η απόδοση του 10ετούς είχε υποχωρήσει στο 1,938. Ωστόσο, μετά τις εξαγγελίες του προέδρου της ΕΚΤ το ενδιαφέρον των επενδυτών στράφηκε στα ομόλογα του κεντρικού πυρήνα της Ευρωζώνης, τα οποία αναμένεται να ωφεληθούν άμεσα μετά την επανέναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Το παραπάνω, σε συνδυασμό με τη σημαντική άνοδο που είχαν καταγράψει οι τιμές τις προηγούμενες ημέρες, έδωσαν το έναυσμα για κατοχύρωση των κερδών. Συνακόλουθα, καταγράφηκαν ρευστοποιήσεις οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα οι αποδόσεις των περισσοτέρων τίτλων να κινηθούν ανοδικά.

Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου διατηρήθηκε στο 1,03%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 44 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 19 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 7ετες ομόλογο με 14 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 2,04% από 2,004% χθες με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση -0,36% να διατηρηθεί στο 2,38% .

Στην αγορά συναλλάγματος περιορισμένη άνοδο καταγράφει σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,1154 από τα 1.1140 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Το ευρώ υποχώρησε έως τα 1,106 δολ. μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με την αποκαλυπτική πρόθεσή της ακόμη και να μειώσει τα επιτόκια μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2020. Το κλίμα για το ευρώ ήταν από το πρωί σήμερα αρνητικό μετά τη δημοσιοποίηση του δείκτη επιχειρηματικού κλίματος ifo Ιουλίου στη Γερμανία. Αργότερα και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι υπογράμμισε ότι οι χώρες των οποίων η οικονομία στηρίζεται στην μεταποίηση (όπως η Γερμανική) έχουν δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα από το αρνητικό διεθνές περιβάλλον.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,308%. Στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,36%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,361% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,401%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,115 δολ.