Το στοίχημα της ισχυρής ανάκαμψης, το οποίο είχε βρει «τοίχο» στο ξέσπασμα της πανδημίας στις αρχές του 2020, έχει επιστρέψει δριμύτερο, με την Ελλάδα να μπαίνει όλο και πιο έντονα στο ραντάρ των διεθνών επενδυτών.

Η επιστροφή του τουρισμού φέτος και το ισχυρό ριμπάουντ που αναμένεται για το 2022 αποτελούν το μεγάλο πλεονέκτημα της Ελλάδας φέτος στα μάτια των funds και αυτό τροφοδοτεί προσδοκίες για εκτόξευση της ελληνικής οικονομίας από το δεύτερο μισό του τρέχοντος έτους και κυρίως το 2022, με τη βοήθεια της (εκτιμώμενης) επιτάχυνσης των εμβολιασμών, της συμφωνίας για το πράσινο διαβατήριο αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης. Δεν είναι τυχαίο πως η πλειονότητα των διεθνών οίκων εκτιμά πως, παρά το γεγονός ότι για το σύνολο του 2021 η ανάπτυξη προβλέπεται να κινηθεί με… χαμηλές πτήσεις λόγω του δύσκολου α΄ τριμήνου, ωστόσο μετά την κορύφωση στο γ΄ τρίμηνο στρώνεται ο δρόμος για ένα άκρως εντυπωσιακό 2022.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ελληνικό ΑΕΠ θα σημειώσει μάλιστα μεταξύ των υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης διεθνώς, με τις μέσες προβλέψεις να το τοποθετούν άνω του 6% το επόμενο έτος, ενώ υπάρχουν και προσδοκίες (Oxford Economics) για ακόμη και διψήφια ανάπτυξη.

Σε αυτό το πλαίσιο, από τις αρχές Μαρτίου έχει παρατηρηθεί εισροή νέων κεφαλαίων στο ελληνικό Χρηματιστήριο, με τη συναλλακτική δραστηριότητα να έχει ενισχυθεί σημαντικά και να κινείται στο επίπεδο των 100 εκατ. ευρώ ημερησίως (από 30-40 εκατ. ευρώ πέρυσι σε μέσον όρο) και τον Γενικό Δείκτη να έχει βάλει πλώρη για τις 1.000 μονάδες, ως πρώτο σταθμό, ένα «ορόσημο» που έχει να δει από το 2014. Οπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, αυτή η εξέλιξη θυμίζει έντονα μέρες 2019, όταν το επενδυτικό ενδιαφέρον για το Χ.Α. είχε κορυφωθεί, ειδικά μετά τις εκλογές, λόγω των εκτιμήσεων για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2020, και μάλιστα των υψηλότερων στην Ευρωζώνη, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει τότε τα υψηλότερα κέρδη διεθνώς (+50%). Κάτι ανάλογο φαίνεται πως έχει αρχίσει να χτίζεται και το τρέχον διάστημα.
Αυτό ακριβώς εντόπισε και η HSBC, η οποία στις αρχές Μαρτίου –τον μήνα των αποδόσεων-ρεκόρ του Χ.Α. διεθνώς– αναβάθμισε σε θετική τη στάση της για της ελληνικές μετοχές, μετά 12 μήνες, την οποία και διατηρεί. Ο λόγος είναι ξεκάθαρα η αισιοδοξία της για τον τουρισμό. Ανάλογη είναι και η στάση της Jefferies η οποία πρόσφατα επανέλαβε την αισιόδοξη στάση της για τις ελληνικές μετοχές τονίζοντας πως ο τουρισμός, το μειονέκτημα του 2020, θα γίνει το μεγάλο «όπλο» της Ελλάδας από το 2021.

«Το σημαντικότερο είναι ότι πληρούνται πλέον οι προϋποθέσεις για μια μακροπρόθεσμη ανοδική πορεία του Χ.Α. με τις 1.000 μονάδες να είναι μόνο η αρχή», σημειώνει στην «Κ» ο Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Depolas Investment Services. Οπως τονίζει, παρά την ανάπτυξη του κύκλου εργασιών και της καθαρής κερδοφορίας των εισηγμένων που συνεπάγεται η ανάκαμψη της οικονομίας, υπάρχουν και επιπλέον λόγοι που το Χ.Α. συγκεντρώνει το ενδιαφέρον. Η προσήλωση της κυβέρνησης σε μια μεταρρυθμιστική ατζέντα με αυξημένο προϋπολογισμό για υποδομές και στήριξη της επιχειρηματικότητας δίνει ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα, ενώ τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα έχουν βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα του ενεργητικού τους στοχεύοντας σε μείωση του δείκτη NPEs σε μονοψήφια ποσοστά εντός του 2021, συγκλίνοντας με τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Το τελευταίο θα σημάνει την επαναφορά της πιστωτικής επέκτασης, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της χρηματοδότησης της οικονομίας. Επιπλέον, το χαμηλό ρίσκο της χώρας, το οποίο κινείται χαμηλότερα του 1%, οδηγεί σε υψηλότερες θεωρητικές αποτιμήσεις οδηγώντας τους αναλυτές σε ακόμη μεγαλύτερες αναβαθμίσεις τίτλων. Παράλληλα, όπως επισημαίνει, δεν πρέπει να αγνοούμε τις αυξημένες μερισματικές αποδόσεις στο Χ.Α., που είναι από τις υψηλότερες παγκοσμίως σε ένα περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων.

Σε ό,τι αφορά τους παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία της ελληνικής αγοράς τους επόμενους μήνες, οι αναλυτές τοποθετούν την πορεία του τουρισμού, την πρόοδο στα επιχειρηματικά έργα καθώς και την πορεία των τραπεζών.

Οπως σημειώνει στην «Κ» ο Νίκος Σακαρέλης, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Wealth Fund Services, σε μακροοικονομικό επίπεδο η πορεία του ελληνικού τουρισμού και σε τι και πότε θα μετουσιωθούν οι αυξημένες καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών αποτελούν σημαντικούς παράγοντες που θα επηρεάσουν το Χ.Α. Πρόκληση παραμένει, και σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως τονίζει, η συμπεριφορά της αγοράς εργασίας μόλις σταματήσουν τα προγράμματα στήριξης και επιδότησης εργαζομένων και εργοδοτών.

Στο μικροοικονομικό μέτωπο, πρόκληση παραμένει επίσης το γεγονός ότι θα πρέπει να αρχίσουν να υλοποιούνται πολλά από αυτά που έχουν προεξοφληθεί στις ελληνικές εταιρείες. Η πρόοδος του έργου του Ελληνικού, η απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ και η πρόοδος των ενεργειακών projects, η πρόοδος των αποκρατικοποιήσεων, η εξυγίανση των ισολογισμών των πιστωτικών ιδρυμάτων θα κρίνουν και τις επενδυτικές ροές. Αναμένεται επίσης και αυξημένη κινητικότητα στο κομμάτι των συγχωνεύσεων – εξαγορών και γενικότερα της αναδιάταξης του επιχειρηματικού χάρτη μετά το τέλος της πανδημίας.

Εμπόδια σε μια ομαλή ανοδική πορεία του Χ.Α., κατά τον κ. Καυκά, ενδέχεται να προέλθουν από το μέτωπο της πανδημίας, ενώ η πορεία των διεθνών αγορών ενδέχεται να επηρεαστεί από πιθανή εκτόξευση του πληθωρισμού, από τη φορολογική πολιτική στις ΗΠΑ, αλλά και από διάφορα γεωπολιτικά hot spots που εύκολα επανέρχονται στο προσκήνιο.

Πηγή: kathimerini.gr