Τα κρυπτονομίσματα δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως «πραγματικές επενδύσεις», αφού η αξία τους είναι δύσκολο να αποτιμηθεί. Αυτό επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, ο οποίος και κάλεσε τους επενδυτές να προετοιμαστούν για περισσότερες αναταράξεις στις αγορές.

Το σχόλιό του ήρθε την ώρα που το Bitcoin βλέπει την τιμή του να βυθίζεται κάτω από τα 35.000 δολαρία και η «αιμορραγία» συνολικά στην αγορά των κρυπτονομισμάτων συνεχίζεται.

Το Bitcoin απέχει πλέον περίπου 45% από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα των σχεδόν 65.000 δολαρίων στα οποία είχε σκαρφαλώσει τον Απρίλιο. Σύμφωνα με το Bloomberg έχουν χαθεί 500 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίησή του σε αυτό το διάστημα.

Απώλειες της τάξης του 40% -45% εμφανίζουν και άλλα κρυπτονομίσματα όπως το Dogecoin και το Ether. Τη σημερινή βουτιά πυροδότησε η κριτική του Πεκίνου. «Οι τιμές των κρυπτονισμάτων έχουν εκτιναχθεί στα ύψη και έχουν στη συνέχεια βυθιστεί, οι κερδοσκοπικές συναλλαγές έχουν επιστρέψει. Αυτό πλήττει την αφσάλεια της περιουσίας των ανθρώπων και ανατρέπει την φυσιολογική οικονομική και χρηματοπιστωτική τάξη» ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους η κεντρική τράπεζα της Κίνας και η Επιτροπή Τραπεζών και Ασφαλιστικών Εταιρειών της χώρας.

Καυστικός και ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ. «Όταν δυσκολεύεσαι να πεις εάν αυτό που έχεις μπροστά σου είναι μία πραγματική επένδυση, τότε μάλλον δεν είναι πραγματική επένδυση» είπε χαρακτηριστικά την τηλεόραση του Bloomberg. «Πρόκειται για ένα ενεργητικό με πολύ αδύναμα θεμελιώδη το οποίο σίγουρα θα υπόκειται σε έντονη μεταβλητότητα» συνέχισε αναφερόμενος στα κρυπτονομίσματα.

Στην έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που παρουσίασε η ΕΚΤ, επισημαίνεται πάντως ότι ο κίνδυνος από το Bitcoin για το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι περιορισμένος, παρά το γεγονός ότι οι τιμές έχουν εκτιναχθεί σε αδικαιολόγητα υψηλά επίπεδα ανάλογα με εκείνα που είχαμε στο μακρινό παρελθόν με τη «μανία της τουλίπας», που έχει μείνει ως η πρώτη φούσκα στην ιστορία.

Για το Bitcoin η ελεύθερη πτώση πάντως δεν άρχισε από σχόλια τραπεζιτών και αξιωματούχων, αλλά από την κριτική που άσκησε ο έως πρόσφατα ένθερμος υποστηρικτής του, Ίλον Μασκ. Ο ιδρυτής της Tesla αποφάσισε ότι η εταιρεία του θα σταματήσει να δέχεται Bitcoin για πληρωμές, επικαλούμενος την τεράστια κατανάλωση ενέργειας που απαιτεί το κρυπτονόμισμα.

Πηγή: moneyreview.gr