"Θύμα” χάκερς έπεσε την Τρίτη η πλατφόρμα blockchain Poly Network, από την οποία απέσπασαν κρυπτονομίσματα αξίας άνω των 600 εκατ. δολαρίων, όπως ανακοίνωσε μέσω ανάρτησής της στο Twitter η ίδια η εταιρεία.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη κυβερνοεπίθεση που έχει γίνει ποτέ στον χώρο της αποκεντρωμένης χρηματοδότησης, που προσελκύει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των επενδυτών.

"Μετά λύπης ανακοινώνουμε ότι η #PolyNetwork δέχθηκε επίθεση", αναφέρει η ανάρτηση που έκανε η Poly στο κοινωνικό δίκτυο την Τρίτη το πρωί, όπου αποκάλυψε ότι οι χάκερς μετέφεραν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε ξεχωριστά πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων.

Οι διευθύνσεις των πορτοφολιών κρυπτονομισμάτων που αποκάλυψε η Poly, η οποία διαχειρίζεται ένα δίκτυο διαλειτουργικότητας μεταξύ αλυσίδων blockchain, καταδεικνύουν ότι νωρίς την Τρίτη μεταφέρθηκαν 2.858 κρυπτονομίσματα ether αξίας περίπου 267 εκατ. δολαρίων, 6.610 binance coins αξίας άνω των 252 εκατ. δολαρίων και ψηφιακά νομίσματα USDC αξίας περίπου 85 εκατ. δολαρίων στο δίκτυο Polygon. 

Η συνολική αξία των κλεμμένων κρυπτονομισμάτων, σύμφωνα με τις τιμές τους την Τρίτη το πρωί, ανέρχεται περίπου σε 604 εκατ. δολάρια, ποσό που ξεπερνά κατά πολύ τα 460 εκατ. δολάρια που εξαφανίστηκαν πριν από περίπου επτά χρόνια από το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Mt. Gox και οδήγησαν στην χρεοκοπία του αλλά και στην αυστηροποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου για τον αναδυόμενο τότε χώρο των ψηφιακών νομισμάτων.

Λίγο μετά την κυβερνοεπίθεση, η Tether, η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το τρίτο πολυτιμότερο κρυπτονόμισμα του πλανήτη βάσει κεφαλαιοποίησης, "πάγωσε” νομίσματα USDT αξίας περίπου 33 εκατ. δολαρίων που σχετίζονται με τη διεύθυνση πορτοφολιού του φερόμενου ως χάκερ, σύμφωνα με τον επικεφαλής Τεχνολογίας της εταιρείας.

Η εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφάλειας blockchain SlowMist εξέδωσε επίσης ανακοίνωση λίγες ώρες μετά την επίθεση, αναφέροντας ότι έχει εντοπίσει τον λογαριασμό ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του δράστη, τη διεύθυνση IP και τα ψηφιακά αποτυπώματα της συσκευής του, προσθέτοντας ότι προσπαθεί να εντοπίσει επιπρόσθετα στοιχεία για την ταυτότητά του.

Η Poly, η οποία ιδρύθηκε από την αξίας 3,3 δισ. δολαρίων κινεζική πλατφόρμα κρυπτονομισμάτων NEO, δεν απάντησε άμεσα στο αίτημα του Forbes να σχολιάσει την είδηση. 

Η Poly Network κάλεσε, ωστόσο, τους εξορύκτες να μπλοκάρουν τα νομίσματα που προέρχονται από τις συγκεκριμένες διευθύνσεις πορτοφολιών κρυπτονομισμάτων. "Καλούμε τους εξορύκτες των επηρεαζόμενων αλυσίδων blockchain και των ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων να βάλουν στη μαύρη λίστα τα tokens που προέρχονται από τις παραπάνω διευθύνσεις”, έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter η Poly Network.

Άμεση η αντίδραση της αγοράς

Μετά την κλοπή-"μαμούθ”, άμεση ήταν η αντίδραση των εταιρειών διαχείρισης ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων. Ο δισεκατομμυριούχος διευθύνων σύμβουλος του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Binance, Changpeng Zhao, ανέφερε μέσω Twitter ότι η εταιρεία του, η οποία λειτουργεί ως κύριος διαχειριστής της αλυσίδας blockchain στην οποία βασίζονται τα binance coins, από κοινού με τις εταιρείες ασφαλείας με τις οποίες συνεργάζεται "θα κάνει ό,τι μπορεί” για να βοηθήσει. 

Επίσης, ο Jay Hao, διευθύνων σύμβουλος του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων OKEx, δήλωσε ότι η εταιρεία του "παρακολουθεί τις ροές νομισμάτων και θα κάνει το καλύτερο δυνατό προκειμένου να διαχειριστεί την κατάσταση”.

Εντυπωσιακό νούμερο

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τρέχουσα αξία των πλατφορμών αποκεντρωμένης χρηματοδότησης (όπως το δίκτυο Polygon) ανέρχεται στα 103 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον ιστότοπο δεδομένων κρυπτονομισμάτων CoinGecko. Η αγορά αποκεντρωμένης χρηματοδότησης ξεπέρασε σε αποτίμηση τα 100 δισ. δολάρια για πρώτη φορά φέτος και άγγιξε το υψηλό των 150 δισ. δολαρίων τον Μάιο, προτού καταρρεύσει σχεδόν κατά 50% η ευρύτερη αγορά κρυπτονομισμάτων.

Ανάγκη για αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο

Εν τω μεταξύ, λιγότερο από μια εβδομάδα πριν την επίθεση στην Poly, ο πρόεδρος της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) Gary Gensler δήλωσε ότι η ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά των πλατφορμών αποκεντρωμένης χρηματοδότησης, γνωστή και ως DeFi, χρειάζεται πιο αυστηρή εποπτεία από την κυβέρνηση. 

Κι αυτό γιατί οι πλατφόρμες παρακάμπτουν σε μεγάλο βαθμό τους παραδοσιακούς μεσάζοντες όπως οι κεντρικές τράπεζες και τα χρηματιστήρια για την παροχή χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, και αντ’ αυτών βασίζονται στις αλυσίδες blockchain -και συχνά σε δικά τους κρυπτονομίσματα- για την επεξεργασία συναλλαγών.

Ο Gensler τόνισε ότι αυτές οι πρακτικές μπορεί να εμπίπτουν της νομοθεσίας που διέπει τις κινητές αξίες, τα εμπορεύματα και τις τράπεζες, και ως εκ τούτου κάλεσε το Κογκρέσο να αυστηροποιήσει το ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς των κρυπτονομισμάτων, την οποία παρομοίασε με την "Άγρια Δύση”. 

Την ίδια στιγμή, το ενδιαφέρον των θεσμικών επενδυτών για τον χώρο των κρυπτονομισμάτων όλο και αυξάνεται: η Goldman Sachs τον προηγούμενο μήνα υπέβαλε αίτημα για τη δημιουργία ενός διαπραγματεύσιμου αμοιβαίου κεφαλαίου που θα επενδύει στον τομέα της αποκεντρωμένης χρηματοδότησης. 

Πηγή:capital.gr