Ψώνια online και σε φυσικά καταστήματα χρησιμοποιώντας το κινητό τους τηλέφωνο για οποιαδήποτε πληρωμή, μπορεί να κάνει πλέον η συντριπτική πλειοψηφία των κατόχων χρεωστικών, προπληρωμένων και πιστωτικών καρτών στην Ελλάδα.

Το ταξίδι για την αντικατάσταση των μετρητών και των πλαστικών τραπεζικών καρτών από τα e-πορτοφόλια έχει ήδη ξεκινήσει. Αυτό σημαίνει πως πλέον, μπορούμε να βγούμε από το σπίτι και να πληρώσουμε τα πάντα, αποκλειστικά και μόνο με το κινητό μας τηλέφωνο.

Μοναδική προϋπόθεση το κατάστημα που θα επισκεφθούμε να διαθέτει POS, κάτι που πλέον είναι υποχρεωτικό και να υποστηρίζει ανέπαφες συναλλαγές. Από την άλλη στο διαδίκτυο θα πρέπει το e-shop να δέχεται πληρωμές με το e-wallet που χρησιμοποιείται.

Για να γίνουν συναλλαγές θα πρέπει πρώτα να συνδεθούν μία ή περισσότερες κάρτες σε κάποιο από τα διαθέσιμα ηλεκτρονικά πορτοφόλια, ανάλογα με την τράπεζα συνεργασίας. Αυτό μπορεί να γίνει εύκολα είτε μέσω των υπηρεσιών mobile banking ή με την απευθείας προσθήκη των καρτών στο εκάστοτε e-wallet.

Στη συνέχεια όλα γίνονται πανεύκολα. Αντί να πλησιάσουμε την κάρτα μας στο τερματικό αποδοχής πληρωμών, κάνουμε το ίδιο με το κινητό μας. Το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνουμε ταυτοποίηση μέσω των βιομετρικών στοιχείων που χρησιμοποιούνται στη συσκευή μας ή με τον 4ψήφιο ΡΙΝ που πληκτρολογούμε για το ξεκλείδωμα του τηλεφώνου.

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει κανένας περιορισμός ως προς τον αριθμό των καρτών που μπορούν να προστεθούν. Απλά, αν εισαχθούν περισσότερες από δύο, ο χρήστης επιλέγει μία κάρτα ως προεπιλογή και κάθε πληρωμή θα γίνεται με αυτή.

Αν όμως θέλει να χρησιμοποιήσει άλλη κάρτα, μπορεί είτε να αλλάξει άμεσα την προεπιλογή του ή να επιλέξει μία άλλη κάρτα μέσα από το e-wallet, αποκλειστικά για τη συναλλαγή εκείνης της στιγμής.

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν τρεις κατηγορίες πορτοφολιών για κινητά τηλέφωνα:

  1. Apple Pay

Είναι διαθέσιμο για χρήστες κινητών με λογισμικό IOS. Σε αυτήν την περίπτωση, ανεξάρτητα από το ποσό της συναλλαγής δεν χρειάζεται η πληκτρολόγηση PIN. Κι αυτό διότι η ταυτοποίηση του χρήστη γίνεται μέσω του κινητού τηλεφώνου.

Στο Apple Pay μπορούν να ενταχθούν κάρτες των Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και Viva Bank

  1. Google Pay

Είναι το αντίστοιχο πορτοφόλι της Google, που παίζει μόνο σε κινητά Android. Αυτό λειτουργεί σαν κάρτα, ως προς την υποχρέωση πληκτρολόγησης PIN. Δηλαδή για αγορές έως 50 ευρώ δεν χρειάζεται, αλλά για μεγαλύτερης αξίας συναλλαγές είναι απαραίτητος ο 4ψήφιος κωδικός.

Στο Google Pay μπορούν να ενταχθούν κάρτες των Alpha Bank και Viva Bank, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες θα το ενεργοποιήσει για τις κάρτες της και η Eurobank.

  1. Πορτοφόλια των τραπεζών

Πρόκειται για e-πορτοφόλια που δημιούργησαν οι ίδιες οι τράπεζες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κινητά Android. Και αυτά λειτουργούν σαν κανονικές κάρτες, δηλαδή είναι απαραίτητη η χρήση PIN για αγορές μεγαλύτερες των 50 ευρώ.

Ο χρήστης μέσω του mobile banking της τράπεζάς του, ψηφιοποιεί τις κάρτες του και στη συνέχεια χρησιμοποιεί το κινητό του για οποιαδήποτε πληρωμή σε POS ή σε e-shop που δέχεται πληρωμές από το εκάστοτε πορτοφόλι που χρησιμοποιείται.

Το δικό τους e-wallet έχουν οι Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς

Πηγή: ot.gr