Οι μετοχές κατέγραφαν πτώση και οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν πάνω από 3% σήμερα το πρωί καθώς η αύξηση των κρουσμάτων της παραλλαγής Όμικρον της COVID-19 προκάλεσε αυστηρότερους περιορισμούς στην Ευρώπη, ενώ οι προοπτικές ανάπτυξης στις ΗΠΑ εξασθένησαν ύστερα από το πιθανά μοιραίο πλήγμα που υπέστη το νομοσχέδιο για εγχώριες επενδύσεις ύψους 1,75 τρισεκ. δολαρίων.

Η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον είχε ως αποτέλεσμα η Ολλανδία να τεθεί χθες σε lockdown, μια κίνηση που ασκεί πιέσεις και σε άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στους δείκτες S&P και Nasdaq σημείωσαν πτώση 1,3%, αποτελώντας ένδειξη για πτωτικό άνοιγμα της Wall Street αφού ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζο Μάντσιν, ένας μετριοπαθής Δημοκρατικός που παίζει σημαντικό ρόλο στις ελπίδες που έχει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τις επενδύσεις, δήλωσε χθες ότι δεν θα στηρίξει το πακέτο αυτό.

«Η Όμικρον…παραμένει ένα από τα βασικότερα ζητήματα για τις αγορές αυτή τη στιγμή και έχει σκιάσει σημαντικά τις προοπτικές καθώς κινούμαστε προς το τέλος της χρονιά», έγραψαν αναλυτές της Deutsche Bank σε σημείωμά τους, προσθέτοντας ότι η στάση του Μάντσιν «σηματοδοτεί σημαντικό πλήγμα για την οικονομική ατζέντα του προέδρου Μπάιντεν».

Η Goldman Sachs αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψή για το πραγματικό ΑΕΠ των ΗΠΑ για το πρώτο τρίμηνο του 2022 στο 2% από το 3% προηγουμένως και μείωσε οριακά τις προβλέψεις της για το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο. Οι ευρωπαϊκές και οι βρετανικές μετοχές υποχώρησαν σε χαμηλό δύο εβδομάδων, με πτώση 1,9% και 1,8% αντίστοιχα. Ο δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας σημείωσε πτώση 1,8% στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και ένα χρόνο, ενώ ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών της MSCI υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο σχεδόν εβδομάδων.

Οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο του έτους. Τα κινεζικά blue chips σημείωσαν πτώση 1,5%, ενώ ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε κατά 2,1%.

Οι τιμές πετρελαίου κινήθηκαν πτωτικά εν μέσω ανησυχιών ότι η εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον μπορεί να πλήξει τη ζήτηση για καύσιμα και τις ενδείξεις για βελτίωση της προσφοράς. Το πετρέλαιο μπρεντ σημείωσε πτώση 3,2% στα 71,16 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό υποχώρησε κατά 3,6% στα 68,30 δολάρια το βαρέλι.

Ο δείκτης δολαρίου διαμορφώθηκε κοντά στα καλύτερα επίπεδα του έτους, στο 96,555, ύστερα από άλμα κατά 0,7% την Παρασκευή. Το ευρώ ενισχύθηκε νωρίτερα κατά 0,22% στο 1,1265 δολάριο. Η στερλίνα υποχώρησε κατά 0,25% στο 1,321 δολάριο καθώς οι ανησυχίες για την Όμικρον εξανέμισαν όλα τα κέρδη που σημειώθηκαν μετά την απρόσμενη αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας την περασμένη εβδομάδα.

Η τουρκική λίρα υποχώρησε σε χαμηλό ρεκόρ και κινείτο στις 17,49 λίρες έναντι του δολαρίου εν μέσω ανησυχιών για την οικονομική πολιτική των χαμηλών επιτοκίων που ακολουθεί ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και την αύξηση του πληθωρισμού.