Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) προχώρησε, όπως αναμενόταν, στην αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες.

Ειδικότερα, η Federal Reserve, υπό τον νέο της διοικητή, Τζερόμ Πάουελ, αυξάνει το εύρος του βραχυπρόθεσμου επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης και στέλνει σήμα ότι θα προχωρήσει σε νέα αύξηση με πιο επιθετικό ρυθμό τα επόμενα έτη για να κρατήσει ισορροπημένη την εύρωστη αμερικανική οικονομία.

Οι αξιωματούχοι της FED αποφάσισαν να αυξήσουν το εύρος του παρεμβατικού επιτοκίου στο 1,5%-1,75% και σημειώνουν ότι θα ακολουθήσουν άλλες τρεις αυξήσεις επιτοκίων φέτος.

Παράλληλα πληθαίνουν οι αξιωματούχοι που πιστεύουν ότι θα χρειαστεί να αυξήσουν τουλάχιστον τέσσερις φορές τα επιτόκια φέτος εάν η οικονομία πορευτεί σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις τους.

Συγκεκριμένα, 7 από τους 15 συμμετέχοντες προβλέπουν τέσσερις αυξήσεις για φέτος, από 4 στα 16 μέλη στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Οι περισσότεροι αξιωματούχοι αναμένουν επίσης ότι η Fed θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια τουλάχιστον τρεις φορές επιπλέον το 2019, όταν το Δεκέμβριο είχαν προβλέψει περίπου δύο αυξήσεις.

"Οι οικονομικές προοπτικές έχουν ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες", αναφέρει στην ανακοίνωσή της η επιτροπή χάραξης πολιτικής (FOMC).

Σημειώνεται ότι η απόφαση για αύξηση των επιτοκίων ήταν ομόφωνη, αφού και τα 8 μέλη της επιτροπής ψήφισαν υπέρ.