Η Χρηματιστηριακή Αγορά, η αγορά του ΧΑ, όπως έχουμε πλέον συνηθίσει να τη λέμε, αποτελεί για κάθε οικονομία, καθρέφτη της πορείας της και των προοπτικών της. Το BigBusiness.gr δημιούργησε μία ιδιαίτερη στήλη, στην οποία θα βρίσκετε πολύτιμες πληροφορίες, ουσιαστικά ''ακτινογραφίες'' της ίδιας της χρηματιστηριακής αγοράς, αλλά και των εισηγμένων εταιρειών. Θα βρίσκετε όσα δεν γράφονται αλλού, πραγματικά στοιχεία, με καθαρές έως ''αιρετικές'', για τους καθεστωτικούς, απόψεις. Στην υπηρεσία σας, λοιπόν και στην κρίση σας, παρέα με τον εξειδικευμένο συνεργάτη μας, τον ΚΑΛΧΑ τον Νεότερο!

Χ.Α-ΤΑΜΠΛΟ:

Διορθώνουν αρκετές μετοχές που δεν μπορούσαν να τραβήξουν κι άλλο την ανηφόρα γιατί θα έσκαγαν. 'Οχι γιατί δεν εκπροσωπούσαν εταιρείες καθόλα δυναμικές και αξιόλογες, αλλά γιατί η κεφαλαιοποίηση τους είχε κτυπήσει ταβάνι ή σχεδόν οροφή. Να τις αναφέρουμε ονομαστικά σε αυτό το στάδιο είναι κάπως πρόωρο, γιατί λογικά η διόρθωση τους θα συνεχισθεί. Πάντως σταδιακά θα τις μνημονεύουμε και ας μην ξεχνάμε ότι εισήλθαμε στο β΄6μηνο της χρήσης και σχολιάζουμε συμπεραίνοντας από στοιχεία χρήσης 2017 αφού ελάχιστες ήταν οι εταιρείες που δημοσίευσαν τριμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις για την τρέχουσα χρήση. Ούτε καν (15)!

Χ.Α - ΕΥΣΤΟΧΟ ΣΧΟΛΙΟ:

Υποτονική Αγορά, που δεν κινείται ανοδικά ούτε εν μέσω αφηγήματος για έξοδο της Χώρας από τα μνημόνια, αναβαθμίσεων του ελληνικού χρέους από του ξένους οίκους και ανόδου του δεκαετούς ομολόγου. Έτσι περιγράφεται εν συντομία η εικόνα του Χ.Α. στην παρούσα φάση, με τους υποψήφιους επενδυτές κάθε άλλο παρά βιασύνη να επιδεικνύουν προκειμένου να τοποθετηθούν στο "ταμπλό". Εδώ είναι επίκαιρη η χρηματιστηριακή ρήση που λέει "μην πιάνεις το μαχαίρι όταν πέφτει".

  • Την καθοδική τάση του Γενικού Δείκτη ας μην την δικαιολογήσουμε με το Κινεζικό "bear market", την επικινδυνότητα του εν δυνάμει Παγκόσμιου Εμπορικού πολέμου και τα προβλήματα του Συνασπισμού της Καγκελαρίου Μέρκελ.
  • Το πρόβλημα είναι κυρίως εσωτερικό, καθώς εδώ και χρόνια και με εξαίρεση κάποιες "λαμπρές φάσεις", το Χ.Α. έχει αυτονομηθεί, σχεδόν, πλήρως από την πορεία των Ξένων Αγορών, η οποία ως επί το πλείστον "έδειχνε πάνω".
  • Αυτά έγραφε χθες - μεταξύ πολλών άλλων - ο Πέτρος Στεριώτης της NUNTIUS SEC στο εβδομαδιαίο σημείωμα του για την αγορά του ελληνικού χρηματιστηρίου.

ΙΝΤΡΑΛΟΤ:

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν τα ομολόγα της εταιρείας και συγκεκριμένα το μακρινής λήξης (2024) διαπραγματευόταν κάτω από το 80% και το κοντινής λήξης (2021) κάτω από το 90%. Υπάρχουν αμφιβολίες για τη δυνατότητα δημιουργίας κερδών από τον όμιλο και μάλιστα αναφέρουν πως υπάρχουν αρκετά συμβόλαια σε πολλές χώρες τα οποία μπορούν να μειώσουν τα EBITDA αλλά και να κάνουν τις ελεύθερες ταμειακές ροές αρνητικές αυξάνοντας την καθαρή μόχλευση.

ΙΝΤΡΑΛΟΤ(Ι):

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις αλλαγές στον κλάδο έχουν αυξήσει τις πιέσεις στα ομόλογα και αυξάνουν το ρίσκο αναχρηματοδότησης. Τουρκία, Ελλάδα Αζερμπαϊτζάν είναι μερικές από τις χώρες όπου κάποιοι στο εξωτερικό περιμένουν να υπάρξει πίεση στα EBITDA. Από την άλλη είναι οι δραστηριότητες στις ΗΠΑ,οι οποίες θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις συνθήκες και να μειώσουν την επίδραση των αναδυόμενων αγορών. Όμως και πάλι, δεν πρέπει να αναμένεται μεγάλη επίδραση στα EBITDA.

ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ:

Πολύ κακή η εικόνα όλων των δεικτών της μετοχής- Οφείλει σε ΔΑΝΕΙΣΜΟ σχεδόν 30 φορές τα 'Ιδια κεφάλαια της.

EΠΙΛΕΚΤΟΣ- α' 6μηνο χρήσης 2017/8: Σύνολο δανεισμού: 74,2 εκατ. ευρώ. Σύνολο Ιδίων Κεφαλαίων 2,48 εκατ. ευρώ από 3,9 εκατ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου στα 11,5 εκατ. € από τα 15,7 εκατ. της αντίστοιχης προηγούμενης περιόδου σημειώνοντας μείωση κατά 26,82%.

ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ(Ι):

Ο Όμιλος κατά την διαχειριστική περίοδο 01.07.2017 – 31.12.2017 είχε ζημίες μετά από φόρους 1,00 εκατ. €, έναντι ζημιών 2,05 εκατ. € της αντίστοιχης προηγούμενης περιόδου δηλαδή παρουσίασε μείωση ζημιών μετά από φόρους σε ποσοστό 50,79%.

  • EBITDA 1,1 εκατ. ευρώ από 0,89 εκατ. ευρώ.
  • Ελεύθερες ταμειακές ροές -6,95 εκατ. ευρώ από -3,23 εκατ. ευρώ.
  • Ταμειακά διαθέσιμα: 2,75 εκατ. ευρώ από 7,15 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΟ (Από τον Μάνο Χατζηδάκη):

Είναι αυτό που λέμε ..."Να μην σου τύχει"... Γιατί έτσι και σου έτυχε, τότε την... έκατσες την βάρκα. Και δεν σε σώνουν ούτε τα θεμελιώδη, ούτε οι χάρακες και οι χαρακιές τους, έτσι και σε πετύχει ανοικτό στα ανοικτά... Είναι και ο κυκλοθυμικός τρόπος που κινείται η αγέλη, που σηκώνει κι άλλο το κύμα....

Πως μπορεί τώρα να προφυλαχτεί κανείς απέναντι σε τέτοιες συνθήκες; Σχεδόν αδύνατο να πετύχει τον τέλειο συγχρονισμό, αλλά όσο νάναι αν δεν είναι άπληστος, αν κατοχυρώνει σταδιακά τα κέρδη του στα ανοδικά δρομολόγια διατηρώντας πάντα ρευστότητα τότε συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες να μην τα κάνει μούσκεμα.

  • Μοναχικός ο χρηματιστηριακός δρόμος και πάντα ένας ατελείωτος μαραθώνιος...
  • Υπήρχαν μετοχές και εξακολουθούν να υπάρχουν με αποδόσεις φανταστικές και υπεράνω πάσης προσδοκίας...
  • Αποδόσεις που τις χαίρονται όσοι εκμεταλλεύτηκαν τα χαμηλά τους που...κραύγαζαν από μακρυά για την φτήνεια του πράγματος.
  • Ε, λοιπόν αυτά τα χαρτιά οι περισσότεροι τα σνομπάρουν, τα αγνοούν στο πάτο τους
  • Αλλά εκ παραλλήλου οι ίδιοι είναι που τα κυνηγούν στα ύψη, στα όρη, στα ψηλά βουνά των τιμών τους...
  • Και είναι αυτοί που πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα...

ΕΥΔΑΠ:

Με κεφαλαιοποίηση 576,2 εκατ. ευρώ, στη τιμή των 5,4100 ευρώ η μετοχή.

P/E: 13 P/BV: 0,61 ΔΕΙΚΤΗΣ ΔΑΝ.ΜΟΧΛΕΥΣΗΣ: ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ!! EV/Ebitda: 4(!)

ΝΕΤ DEBT/EBITDA: ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ!!

ΕΥΔΑΠ(Ι):

Κύκλος εργασιών 327,3 εκατ. ευρώ από 328,8 εκατ. ευρώ. EBITDA: 84,6 εκατ. από 87,3 εκατ. ευρώ. Κέρδη μετά από φόρους 43,4 εκατ. από 24 εκατ. ευρώ. Κέρδη μετά από φόρους ανά μετοχή – βασικά (σε €): 0,41 ευρώ από 0,23 ευρώ.

ΕΥΔΑΠ(ΙΙ):

Σύνολον καθαρών ταμειακών ροών 52,5 εκατ. από 43,1 εκατ. ευρώ. Μακροπρόθεσμες δανειακές: -0- Βραχυπρόθεσμες δανειακές: -0-- Ταμειακά διαθέσιμα 295 εκατ. από 280,5 εκατ. ΚΑΘΑΡΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ: -0-

ΔΤΡ:

Συμπλήρωσε (6) σερί ΜΕΙΟΝ στις τελευταίες (7) και αν οι BULLS χάσουν και το τελευταίο προπύργιο στις 838 μονάδες τότε δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα αντέξει στην πίεση το τεχνικό GAP στις 800 μονάδες.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ:

Μεγάλη σημασία έχει η στήριξη των 735 μονάδων (προηγούμενο χαμηλό 2018), που αν χαθεί, θα μπορούσε να οδηγήσει τον ΓΔ προς τις 700 μονάδες (χαμηλό 14 μηνών).

XΠΑ: Το συμβόλαιο του FTSE (συνολικά 543, 423 για τον Ιούλιο και 120 για τον Αύγουστο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.963,25) κινήθηκε μεταξύ 1.946,5 και 1.971,5 μονάδων και έκλεισε με υπερτίμηση 0,35%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

  • Στα 9.764 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 9.769 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).
  • Οι συναλλαγές παρέμειναν σταθερά χαμηλές στο συμβόλαιο του δείκτη και σημειώθηκε μικρή αύξηση του όγκου στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (12.274 συμβόλαια).

KΡATIKA ΟΜΟΛΟΓΑ:

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση της πενταετίας να διαμορφώνεται στο 3,107% (+0,36%) και της δεκαετίας στο 3,96% (+0,35%).

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ:

Το ομόλογο του Μυτιληναίου ολοκλήρωσε στο 100,45 αμετάβλητο, της HOUSEMARKET στο 100,90 με πτώση 0,10%, της SUNLIGHT στο 99,50 με άνοδο 1,42%, του ΟΠΑΠ στο 102,20 με πτώση 0,14%, της B&F στο 97,80 αμετάβλητο, της Coral στο 100,20 με πτώση 0,24%, και της Τέρνα Ενεργειακής στο 100,021 με πτώση 0,39%.

ΚΑΝΑΚΗΣ@3,9200 ευρώ και κ/φση 29,4 εκατ. ευρώ:

Ιστορικό ρεκόρ επίδοσης σε κύκλο εργασιών, λειτουργικά κέρδη και καθαρά κέρδη σε μια εταιρία που στα όσα χρόνια είναι εισηγμένη δεν έχει δείξει ποτέ ζημιές στην χρήση. Η Κανάκης είχε στο ταμείο της στο τέλος της περυσινής χρονιάς 7,6 εκατ. ευρώ λίγο παραπάνω από το 25% της κεφαλαιοποίησης της και καθόλου χρέος. Για να μην γίνει κάποια παρανόηση η Κανάκης δεν έχει στον ισολογισμό της ούτε ένα ευρώ βραχυπρόθεσμου ή μακροπρόθεσμου δανεισμού, το νούμερο των 7,6 εκατ. ευρώ αποτελεί την διαθέσιμη ταμειακή ρευστότητα.

ΚΑΛΧΑΣ - ο Νεότερος